Katholiek Onderwijs Vlaanderen is “wantrouwig” tegenover maximumfactuur in secundair, GO! wel voorstander

©  luc daelemans

“Op basis van onze ervaring met de maximumfactuur die door de overheid in het basisonderwijs wordt opgelegd zijn wij heel wantrouwig”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Onze ervaring is dat de overheid haar engagement niet is nagekomen: de werkingsmiddelen zijn te vaak niet geïndexeerd en zo is de tegemoetkoming, die er in 2008 kwam bij de invoering van de maximumfactuur, weggesmolten.” Maandag heeft de Vlaamse Scholierenkoepel gevraagd de schoolkosten in het secundair onderwijs voor 2023 onmiddellijk te bevriezen en een maximumfactuur in te voeren, maar daar loopt Katholiek Onderwijs Vlaanderen niet warm voor. GO! ziet dat wel zitten.

gjs
Bron: BELGA

Uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), waarover het Nieuwsblad maandag schreef, blijkt dat 65 procent van de scholieren uit het secundair onderwijs de kosten ziet stijgen ten opzichte van vorig schooljaar. “We dringen aan op een maximumfactuur in het secundair onderwijs, aangepast aan de studierichting. Een maximumfactuur is haalbaar en nodig om alle leerlingen van kwaliteitsvol onderwijs te laten genieten”, zegt Mauro Michielsen, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel.

LEES OOK. Schoolrekeningen stijgen door energiecrisis en digitalisering: “Wat baat die laptop als leerkracht blijft zweren bij invulboek?”

Boeve “wantrouwig”

Katholiek Onderwijs Vlaanderen voelt naar eigen zeggen sympathie voor die vraag, maar blijft wantrouwig ten opzichte van het principe van de maximumfactuur door zijn ervaring in het basisonderwijs, waar de maximumfactuur in 2008 werd ingevoerd. “Als de onderliggende kosten stijgen en inkomsten niet evolueren, dan moeten scholen onmogelijke keuzes maken”, zegt Boeve. Facturen worden altijd door iemand betaald: ofwel via subsidiëring door de overheid ofwel door de ouders. Anders moeten scholen rechtstreeks gaan besparen op onderwijskwaliteit.”

De directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen kijkt voor een oplossing in de andere richting. “Wij zetten in op scholen die kostenbeheersend werken. Daarbinnen kunnen scholen wel zelf kiezen voor een maximumfactuur”, zegt Boeve.

GO! voorstander

Het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap vraagt de overheid die maximumfactuur in het secundair onderwijs en kosteloze maaltijden mogelijk te maken. “De koopkracht van scholen staat, net als die van gezinnen, sterk onder druk omdat de prijzen stijgen en de werkmiddelen niet evenredig toenemen. We zien dat onze scholen heel veel inspanningen doen om die factuur niet bij de ouders te laten belanden. Toch is het voor sommige uitgaven onmogelijk - zoals in het geval van schoolmaaltijden - om de meerkost zelf te dragen”, klinkt het bij het Gemeenschapsonderwijs.

“Juist daarom is het GO! meer dan ooit voorstander van het versterken van een schoolkostenverlagingsbeleid voor de ouders, waarbij we de overheid vragen om een maximumfactuur in het secundair onderwijs en kosteloze maaltijden (rekening houdend met het volledige kostenplaatje zoals infrastructuur en personeel) mogelijk te maken”, luidt het. “Als net willen we met onze GO! scholen vooral preventief werken en hoge schoolfacturen vermijden. We professionaliseren en sensibiliseren onze onderwijsprofessionals al jaren rond dit thema.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen