Agentschap Opgroeien sluit alle kinderdagverblijven van Mippie en Moppie in Keerbergen en Zemst

Het Agentschap Opgroeien sluit alle kinderdagverblijven van de groep Mippie en Moppie. Dat melden verschillende ouders aan onze redactie en het nieuws is intussen ook officieel bevestigd door het agentschap. Een vestiging in Keerbergen moest anderhalve week geleden al de deuren sluiten na een incident waarbij een kind in zijn slaapzak met ducttape werd vastgebonden aan zijn bedje. Daarna kwamen meer ouders naar buiten met verhalen over het kinderdagverblijf. De sluiting geldt zeker voor drie maanden.

Vanaf morgen zullen de deuren van de 5 vestigingen van Mippie en Moppie gesloten blijven. De kinderdagverblijven zijn verspreid over Keerbergen, Zemst, Hofstade en Weerde. De beslissing is genomen na bijkomende klachten. "Het Agentschap Opgroeien hanteert hierbij het voorzorgsprincipe", luidt het.

"Er kunnen vanaf morgen geen kinderen meer worden opgevangen. De organisator heeft het recht bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing, maar dat bezwaar werkt niet opschortend. De crèche blijft dus gesloten tot er een definitieve uitspraak volgt. De schorsing loopt voor de verschillende locaties in principe tot 23 januari 2023, tenzij een definitieve uitspraak sneller volgt", aldus het Agentschap Opgroeien.

De vijf vestigingen van Mippie en Moppie tellen samen 137 opvangplekken. Samen met het Lokaal Loket Kinderopvang van de gemeenten Zemst en Keerbergen wordt er nu voor baby’s en peuters die er werden opgevangen een oplossing gezocht.

Vanmorgen raakte al bekend dat het agentschap een herevaluatie aan het uitvoeren was van alle vestigingen, en dat ook aan het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) was gevraagd om de opvanglocaties te onderzoeken. Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V) eiste zo snel als mogelijk uitsluitsel over de mogelijke sluiting van Mippie en Moppie. 

Wat ging er vooraf?

Op 7 november kreeg het Agentschap Opgroeien (vroeger Kind en Gezin) een melding over het kinderdagverblijf Mippie en Moppie 2 in Keerbergen. Drie dagen later, op 10 november, ontving het Agentschap een foto waarop een kindje te zien was dat met ducttape was vastgebonden aan zijn bedje. Daarop trok het Agentschap Opgroeien de vergunning van de crèche in Keerbergen voor twee maanden in, en dat met onmiddellijke ingang. Het parket van Leuven startte een onderzoek.

Vorige week donderdag getuigde een moeder over haar ervaringen met het kinderdagverblijf Mippie en Moppie, zeven jaar geleden. Zij haalde er haar dochtertje weg na herhaaldelijke incidenten. Zo werd volgens de moeder haar kind telkens in bed gelegd, en werden de pampers niet naar behoren ververst. VRT NWS probeerde contact op te nemen met de uitbaatster van Mippie en Moppie, maar kreeg geen reactie. 

BEKIJK - Reportage van "Terzake" over het kinderdagverblijf Mippie en Moppie 2 in Keerbergen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen