Kinderopvang

Ook vier andere vestigingen van kinderdagverblijf Mippie en Moppie gesloten

De crèche Mippie en Moppie in Keerbergen moest vrijdag al tijdelijk dicht, nu volgen ook vier andere vestigingen. ©  evb

Het Agentschap Opgroeien sluit voorlopig de vijf vestigingen van kinderdagverblijf Mippie en Moppie. Vorige week werd de vestiging in Keerbergen gesloten, nadat er een kindje was vastgebonden met ducttape. Nieuwe verhalen van misbruik noopten tot een sluiting bij hoogdringendheid.

cm

De sluiting van kinderopvang Mippie en Moppie 2 in Keerbergen dateert al van 11 november, na een ernstige melding waarbij de integriteit en de veiligheid van de kinderen in het gedrang kwam. Concreet: een kind van tweeënhalf jaar werd vastgebonden met ducttape aan een slaapzak.

Vorige week meldde Opgroeien ook de vier andere locaties van Mippie en Moppie aan bij het Vlaams expertisecentrum kindermishandeling (VECK) voor een bijkomende screening. ‘Na bijkomende klachten worden de vier andere locaties ook geschorst. Opgroeien hanteert hierbij het voorzorgsprincipe’, zo meldt het maandag.

‘In haar mond geramd’

De afgelopen dagen liepen inderdaad nieuwe getuigenissen binnen. Zo ook van Glenda Verboomen. Haar dochter Féline (5) ging tussen 2018 en 2020 naar het toenmalige Mippie en Moppie 3 in Eppegem (Zemst), dat nadien verhuisde naar Zemst zelf als Mippie en Moppie 6. ‘Als baby werd haar melkflesje in haar mond geramd en als ze niet meteen dronk, werd ze gewoon zonder voeding te slapen gelegd. Soms werd ze zelfs opgesloten in de garage. De buurman hoorde er vaak kindjes huilen. Er was ook een aparte strafkamer die de verzorgsters onder elkaar de “helkamer” noemden’, vertelde ze in Het Nieuwsblad.

Verboomen, die nog over andere incidenten hoorde, diende klacht in bij het agentschap en de politie, en vroeg minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in een open brief om alle vestigingen zo snel mogelijk te sluiten. Dat is nu dus gebeurd.

Tijdelijke opvang

Concreet mogen er vanaf dinsdag geen kinderen meer worden opgevangen en de crèches blijven gesloten tot er een definitieve uitspraak volgt, ten laatste op 23 januari. De organisator kan bezwaar aantekenen tegen de schorsing, maar dat heft de schorsing niet op.

Het Agentschap Opgroeien baseert zich voor zijn definitieve beslissing hoofdzakelijk op de gesprekken die het VECK zal voeren met de uitbater, onder meer over het pedagogisch inzicht. ‘De klachten die de afgelopen dagen mee binnenliepen, zullen daar mee in opgenomen worden’, aldus het Agentschap.

De vijf vestigingen tellen samen 137 opvangplekken. Voor tientallen kinderen moet dus elders plek worden gevonden. Organisatoren die aan de voorwaarden voldoen, kunnen een subsidie krijgen om tijdelijk de getroffen kinderen mee op te vangen.