Filipijns eilandje Thitu
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vreemd incident in de Zuid-Chinese Zee: Chinese kustwacht steelt brokstuk van de Filipijnse marine

In de fel betwiste Zuid-Chinese zee heeft zich een merkwaardig incident voorgedaan. Chinese militairen knipten de kabel door, waarmee een Filipijns schip een voorwerp aan land wilde brengen, mogelijk de resten van een raket. Dat gebeurde bovendien net voor de aankomst van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris in Manila, wat het gebeuren een extra dimensie geeft. 

De Filipijnse marine had zondagochtend in de Zuid-Chinese Zee een lang metalen voorwerp ontdekt. Het dreef niet ver van een Filipijns eiland. Ze nam het object - waarschijnlijk een brokstuk van een Chinese ruimteraket - op sleeptouw en wilde het aan land brengen. Maar dat was niet naar de zin van China. 

Een schip van de Chinese kustwacht sneed tot twee keer toe het Filipijnse schip de pas af. De Chinezen stuurden uiteindelijk manschappen met een rubberbootje naar het brokstuk. Zij knipten de kabel door, en namen de overblijfselen van de raket mee naar China. Volgens de Filipijnse vice-admiraal Alberto Carlos gebeurde dat op minder dan een kilometer van de kust van het Filipijnse eiland Thitu. 

Het gaat mogelijk om een brokstuk van de "Lange Mars 5B". Deze maand heeft China opnieuw zo'n raket de ruimte ingestuurd, zoals eerder ook in juli al gebeurde. Ze brengt materiaal naar het Chinese ruimtestation dat in aanbouw is. 

Probleem met de Lange Mars-raketten is dat ze ongecontroleerd neerkomen op aarde, in grote brokstukken die niet helemaal opbranden in de atmosfeer. Dat lokte felle kritiek uit, onder meer van de Verenigde Staten, die China verwijten de internationale afspraken terzake niet na te komen. Meestal storten de raketten neer in zee, zonder schade aan te richten. Eerder al zijn brokstukken op zee gevonden. 

Lancering van een "Lange Mars"-raket
AFP or licensors

Net nu Kamala Harris op de Filipijnen is

Het incident in de Zuid-Chinese Zee vond plaats, enkele uren voordat de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris een bezoek bracht aan de Filipijnen. Harris werd er ontvangen door de eerder dit jaar verkozen president Marcos Jr. Ze kwam de goede banden benadrukken tussen de Verenigde Staten en de Filipijnen. 

Kamala Harris op bezoek bij president Marcos Jr op de Filipijnen
2022 Kyodo News

"Wij staan aan de kant van de Filipijnen en zullen de regels in de Zuid-Chinese zee doen respecteren"

Amerikaans vicepresident Kamala Harris

Harris benadrukte dat een aanval op het Filipijnse leger of op een Filipijns schip of vliegtuig in de Zuid-Chinese Zee een Amerikaans antwoord zou krijgen. 

De Zuid-Chinese Zee wordt door verschillende landen in de regio betwist. Dit incident deed zich voor bij de Spratley-eilanden, een zeer complex gebied waar wel zes landen enkele eilanden claimen.

Het is hen allicht niet alleen om de eilandjes te doen. De Zuid-Chinese Zee is rijk aan olie en grondstoffen, en bovendien van groot strategisch belang. De Volksrepubliek China beschouwt grote delen van het gebied als Chinees, op onderstaande kaart gaat het om het hele gebied binnen de rode lijn. Dat leidt al decennia tot spanningen. 

Sinds 1951 hebben de VS en de Filipijnen een verdrag voor onderlinge militaire bijstand. In 2014 kwam er een bijkomend pact, over het opdrijven van de Amerikaanse militaire aanwezigheid. Nu China op veel vlakken steeds sterker staat, is dat ongetwijfeld één van de gesprekspunten die aan bod kwamen tijdens het bezoek van vicepresident Kamala Harris aan Manila.  

Veel landen claimen Spratly-eilandjes in de Zuid-Chinese Zee, rechts boven Thitu

Meest gelezen