©  AP

Bond bevestigt: Romelu Lukaku blijft bij de Rode Duivels

De spanningsboog was niet meer zo groot, maar het is nu helemaal zeker: de revaliderende Romelu Lukaku (29) blijft in Qatar bij de Rode Duivels. Morgen gaan de laatste 24 uur in voor de eerste WK-match tegen Canada. Tot dan heeft elke ploeg de optie om een geblesseerde speler nog te vervangen door een speler van de reservelijst.

Jürgen Geril in Qatar

Zo’n eerste WK-match, dat wil niemand missen. De Rode Duivels verschenen dan ook bijna au grand complet op hun trainingsveld in Qatar. Trossard heeft geen pijntje meer, de controle van het jukbeen van Meunier was positief en Vertonghen lag op zijn ­hotelkamer nog wel even met zijn benen omhoog voor een goeie doorbloeding, maar zijn kuitblessure is verleden tijd. Roberto Martinez heeft zijn warriors voor het uitkiezen tegen Canada.

De enige op wie de bondscoach nog geen beroep kan doen, is Romelu Lukaku. Die traint nog op zijn eentje na zijn hamstringblessure en vandaag was normaal gezien D-day voor Big Rom. Immers: tot 24 uur voor de aftrap van de eerste partij mag een geblesseerde speler gewisseld worden voor een reservist. De spanningsboog was al niet meer zo groot, maar de Belgische bond bevestigde nu ook dat dit niet gaat gebeuren. Lukaku’s tests zijn positief en de medische staf gaat ervan uit dat de spits uiterlijk in de laatste groepsmatch tegen Kroatië in actie kan komen. Onze topscorer blijft gewoon in Qatar.

Dat impliceert wel dat de vier spelers op de B-lijst – Dodi Lukebakio, Alexis Saelemaekers, Bryan Heynen en Jason Denayer – dit WK uit hun hoofd mogen zetten. Zij kunnen nu even zorgeloos vakantie nemen. Nou ja, Denayer was al geblesseerd en Saelemaekers genoot al van een zonnige vakantie in Bali. No stress.

©  BELGA

Kunstgrepen

De kopbrekens zijn nu voor Martinez: hoe zal hij zijn ploeg opstellen tegen de snelle Canadezen? Op dit moment weten de spelers het zelf nog niet en aan de verdeling van de hesjes op training viel nog geen touw vast te knopen. De bondscoach heeft wel al een achttal zekerheden, maar er zijn nog enkele vraag­tekens. Zo blijft in België de discussie leven of hij man-in-vorm Leandro Trossard toch niet moet opstellen. Dat kan evenwel alleen als Eden Hazard naar de bank verhuist of als Martinez enkele kunstgrepen uitvoert. Dan moet Kevin De Bruyne bijvoorbeeld naast Witsel komen voetballen, waardoor Hazard en Trossard allebei in de pockets achter de diepe spits kunnen aantreden. Of hij kan Trossard ook als valse negen in de strijd gooien.

Alleen staat Martinez niet bekend als een grote experimenteerder. Zeker niet in de opener van zo’n groot toernooi. De kans is dus reëel dat de Spanjaard traditioneel voor Michy Batshuayi opteert als vervanger van Lukaku en dat Eden Hazard Trossard toch nog op de bank houdt. Eden krijgt dan weer een uurtje om het nog eens te proberen, maar falen is dan echt geen optie meer.

En wie wordt er aan Alderweireld en Vertonghen gekoppeld rechts in de defensie? Zeno Debast, Leander Dendoncker... Het schaakbord van Martinez staat dan wel niet op een peperdure Louis Vuitton-koffer, hij moet wel de juiste zetten uitvoeren. Thomas Meunier verwoordde het perfect op zijn persconferentie. “Zo’n eerste match op een WK kan mort subite zijn, een plotselinge dood. Verlies en je loopt meteen achter de feiten aan.” Daarvoor is Romelu Lukaku heus niet in Qatar gebleven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer