Vanaf december telt ons land drie spaarboekjes die minstens 1 procent opbrengen

Verschillende banken hebben de afgelopen weken de spaarrente opgetrokken. Nu treedt ook Keytrade Bank in hun voetsporen. De internetbank gaat op 1 december de rente op verschillende spaarboekjes verhogen. Vanaf dan zal je op één van die rekeningen een spaarvergoeding van 1 procent krijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen de financiële instellingen momenteel een rente van 1,5 procent als ze geld parkeren bij de nationale centrale banken. Voor de start van de zomervakantie moesten ze nog een strafrente van 0,5 procent betalen. Dat is een verschil met 200 basispunten in enkele maanden tijd. Door die forse renteverhogingen hebben de banken meer ruimte om hun klanten hun hogere spaarvergoeding uit te betalen.

In het nieuws: Keytrade Bank trekt op 1 december de basisrente op de High Fidelity-rekening op van 0,01 naar 0,3 procent. De getrouwheidspremie stijgt dan van 0,15 naar 0,7 procent. Daardoor stijgt het totaalrendement tot 1 procent, waardoor dat spaarboekje vanaf volgende maand ruim vijf keer meer zal opbrengen.

  • Door die verhoging zal ons land vanaf volgende maand drie (bancaire) spaarboekjes tellen die minstens 1 procent opbrengen.
  • Santander Consumer Bank is Keytrade Bank al voorgegaan. Die trok in oktober al de rente op verschillende spaarboekjes op. Zo krijg je een spaarvergoeding van 1,2 procent als je geld opzijzet via de rekening Vision Max. Opgelet: de rente daalt tot 0,75 procent als je minder spaart dan 125.000 euro of meer dan 200.000 euro. Die bank heeft ook een spaarboekje zonder voorwaarden, genaamd Vision+. Die rekening gaat gepaard met een rente van 1 procent.

Belangrijke kanttekening: de hoge getrouwheidspremie geldt enkel voor de deposito’s die je minstens twaalf maanden op het spaarboekje parkeert. Wie zijn geld vroeger opvraagt, ziet het totaalrendement op de High Fidelity-rekening dalen tot 0,3 procent.

Leuk weetje: in principe telt ons land vanaf december vier spaarboekjes die meer opbrengen dan 1 procent. Je kan ook bij de overheid aankloppen om een spaarrekening, de e-DEPO-rekening, te openen. Op dat spaarboekje krijg je momenteel een rente van bruto 2 procent. Na betaling van een roerende voorheffing (30 procent) krijg je netto 1,4 procent in handen.

Nog een renteverhoging

Details: Keytrade Bank heeft ook de rente op een andere spaarrekening naar boven bijgesteld.

  • De basisrente op de Azur-spaarrekening stijgt in december van 0,01 naar 0,50 procent en de getrouwheidspremie van 0,10 naar 0,20 procent. Het totaalrendement komt daarmee uit op 0,7 procent, waardoor die rekening ook één van de meest lucratieve spaarboekjes op de markt is.
  • Door de hogere basisrente is deze rekening interessanter voor wie geen spaarhorizon van twaalf maanden heeft. De basisrente wordt berekend op basis van hoelang het geld op een spaarboekje staat gedurende een jaar. Je verliest dus niet die volledige rente als je je kapitaal binnen het jaar opvraagt. De basisrente zal wel wat lager zijn in dat geval.

En de grootbanken?

Zoom in: de grootbanken hebben tot op vandaag de spaarrente nog niet verhoogd. Bij hen moet je nog altijd tevreden zijn met een rente van 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde spaarrekeningen in ons land.

  • Tot nu toe hebben voornamelijk de internetbanken de rente naar boven bijgesteld. Zij kunnen sneller schakelen dan hun bakstenen concurrenten omdat ze minder kosten hebben, zoals het onderhoud van de gebouwen.
  • Verschillende grootbanken lieten afgelopen zomer overigens weten dat het voor hen nog te vroeg is om de spaarrente te verhogen. “Ik zou liegen als ik zei dat de rente op de spaarboekjes nog dit jaar stijgt”, zei Marc Raisière, CEO van Belfius, bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Johan Thijs, topman bij KBC, en Peter Adams, topman van ING België, zeiden eveneens dat een hogere spaarrente niet voor meteen is.
  • De grootbanken hebben intussen wel afscheid genomen van de negatieve rentes voor vermogende klanten en/of rechtspersonen.

(as)

Meer