Crisis in de kinderopvang leidt tot recordaantal meldingen van gevarensituaties: "We zetten alles op alles"

Het is crisis in de Vlaamse kinderopvang: de afgelopen maanden sloten verschillende kinderdagverblijven de deuren, een topambtenaar nam ontslag en er lijkt geen einde te komen aan de meldingen van wantoestanden. En dat leidt tot een hoop bezorgde ouders. "Het aantal gemelde gevarensituaties is hoger dan ooit", vertelt Nele Wouters, woordvoerder van het Agentschap Opgroeien aan VRT NWS. 

Het Agentschap Opgroeien sloot vandaag alle kinderdagverblijven van Mippie en Moppie in de gemeenten Keerbergen en Zemst. Het is de zoveelste kinderopvang die de deuren moet sluiten na meldingen van wantoestanden. De opvangsector ligt momenteel onder het vergrootglas. Dat leidt tot veel bezorgde ouders en een recordaantal aan meldingen van gevarensituaties. Dat zegt de woordvoerster van het Agentschap Opgroeien Nele Wouters aan VRT NWS.

"We zitten met een ploeg aan dossier- en klantbeheerders die dag na dag alles op alles zetten om de meldingen die binnenkomen te behandelen. Het aantal gemelde gevarensituaties is hoger dan ooit. We merken een grote alertheid bij het publiek", vertelt Nele Wouters. 

BEKIJK: Nele Wouters van het Agentschap Opgroeien: "We zetten alles op alles"

Videospeler inladen...

In 2022 kreeg het Agentschap Opgroeien per maand gemiddeld 26 meldingen van gevarensituaties. In 2021 waren dat er "slechts" 13,6 per maand. Dit jaar zijn er dus bijna dubbel zoveel meldingen van gevarensituaties. De maanden oktober en november werden daarbij nog niet mee in rekening genomen, maar naar alle waarschijnlijkheid ligt dat aantal nog hoger. Wanneer bepaalde wantoestanden in de pers komen, neemt de alertheid bij het publiek immers toe. Dat leidt dan tot een hoger aantal meldingen van soortgelijke gevarensituaties. 

"Tegelijk zijn we ook alle dossiers en locaties die in handhaving zaten retroactief opnieuw aan het bekijken in het licht van het voorzorgsprincipe", gaat Wouters verder. Wanneer het agentschap dus enig vermoeden heeft van wantoestanden, zal het meteen ingrijpen. "En ook daarbij zetten we alles op alles om hier snel beslissingen te kunnen nemen. Elke melding die binnenkomt, al is het bij wijze van spreken met behulp van een postduif, wordt vastgenomen en behandeld."

Meest gelezen