Dirk Van Evercooren: “Energiedelen en energiegemeenschappen zijn nog maar sinds midden dit jaar in het leven geroepen. Volgend jaar worden de mogelijkheden nog uitgebreid, het heeft veel potentieel.”
Volledig scherm
PREMIUM
Dirk Van Evercooren: “Energiedelen en energiegemeenschappen zijn nog maar sinds midden dit jaar in het leven geroepen. Volgend jaar worden de mogelijkheden nog uitgebreid, het heeft veel potentieel.” © ThinkStock

Is investeren in zonne-energie nu interessanter dan beleggen in aandelen? “Bij crowdlending-projecten krijg je een return tot 5 procent per jaar”

Dat onze energie almaar groener moet, staat als een paal boven water. Daarvoor is geld nodig, veel geld. Ook als particulier kun je mee investeren in hernieuwbare energie, zoals die uit zonneparken. Wat zijn de (veilige) mogelijkheden om je geld in te stoppen? Zijn er nadelen en risico’s aan verbonden? En welk rendement mag je verwachten? “De instapdrempel is laag, in de meeste gevallen kan je al vanaf 1.000 euro in een project stappen”, zegt Dirk Van Evercooren, directeur van de Vlaamse organisatie voor duurzame energie ODE.

  1. Zijn coöperatieve aandelen een goed alternatief voor het spaarboekje? “Onderschat het dividend en andere voordelen niet, maar let op voor de risico’s”
    PREMIUM

    Zijn coöperatie­ve aandelen een goed alterna­tief voor het spaarboek­je? “Onderschat het dividend en andere voordelen niet, maar let op voor de risico’s”

    De beurs zit volgens velen in een berenmarktrally. Dat betekent dat de mooie stijging van de aandelenkoersen sinds midden juni wellicht gevolgd zal worden door een nieuwe daling. De inflatie, de rentestijging, de energiecrisis in Europa en een dreigende recessie doen vermoeden dat er geen goed weer op komst is. Zet je dan best al je spaargeld weer op je spaarrekening, of is er toch een alternatief? Onze geldexpert Pascal Paepen wijst op de aantrekkelijkheid van coöperatieve aandelen. Maar let wel op voor de risico’s. “Een risicoloze investering of belegging bestaat trouwens niet, wat men je ook wil aanpraten.”
  2. Hoe herken én help je een gokverslaafde? Ervaringsdeskundige geeft advies: “Wees begripvol, maar bewaak ook je eigen grenzen”
    PREMIUM

    Hoe herken én help je een gokver­slaaf­de? Ervarings­des­kun­di­ge geeft advies: “Wees begripvol, maar bewaak ook je eigen grenzen”

    Nooit werd er in Vlaanderen zoveel gegokt als vandaag. Het zou zelfs dé snelst groeiende verslaving zijn. En iemand uit je omgeving herkennen die daarmee kampt, is helemaal niet zo simpel. “Ze noemen het niet voor niets de verborgen verslaving”, aldus ervaringsdeskundige Arne Nilis. Hij legt uit wat je kan doen om een gokverslaving te ontmaskeren en te helpen.