Belga

Lokerse supporters die zich misdroegen, moeten zelf boete betalen: "Hanteren nultolerantie, de vervuiler betaalt"

Voetbalclub KSC Lokeren-Temse gaat een boete die het kreeg omdat enkele fans zich misdroegen, doorrekenen aan die bewuste fans. Tijdens de bekerwedstrijd tegen KV Mechelen haalden enkele supporters pyrotechnisch materiaal boven en ze gooiden met bekertjes naar de spelers van Mechelen. Daarvoor kreeg de club een boete van 1.500 euro. "We hanteren dit seizoen een nultolerantie, de vervuiler betaalt", zegt voorzitter Hans Van Duysen.

"Eerst en vooral wil ik benadrukken dat wij heel trouwe, loyale en enthousiaste supporters hebben, die van begin tot einde gezongen hebben en voor een fantastische sfeer gezorgd hebben", blikt voorzitter Hans Van Duysen terug op de bekermatch tegen KV Mechelen.Ā 

Woensdag 9 november ontving KSC Lokeren-Temse, een ploeg uit de Tweede Amateurklasse, eersteklasser KV Mechelen in de 1/16e finales van de Beker van Belgiƫ. Ondanks de 0-5 nederlaag hing er een prima sfeer in het stadion en toch waren er enkelingen die zich misdroegen.

Voor de match werd pyrotechnisch materiaal gebruikt en Mechelse spelers werden bekogeld met bierbekertjes, dat is totaal onaanvaardbaar

Hans Van Duysen, voorzitter KSC Lokeren-Temse

"Net voor de match werd pyrotechnisch materiaal gebruikt en bij een aantal fases werden Mechelse spelers bekogeld met al dan niet volle bierbekertjes. Dat is niet alleen voor de Voetbalbond, maar ook voor ons als club totaal onaanvaardbaar."

Wij zijn schadelijder voor het gedrag van mensen, en ik noem ze absoluut geen supporters

Hans Van Duysen, voorzitter KSC Lokeren-Temse

De club kreeg een boete van 1.500 euro opgelegd, maar is niet van plan die zelf te betalen. "Wij gaan verhaal zoeken. Er is schade veroorzaakt. Wij zijn schadelijder voor het gedrag van mensen, en ik noem ze absoluut geen supporters. Het werkt verstorend en dat heeft zware gevolgen voor de club. De vervuiler betaalt, zegt men, en wij gaan verhaal zoeken bij de persoon of personen door wie wij een boete krijgen. Misschien eerst via de minnelijke weg en als dat niet lukt via gerechtelijke weg."

EĆ©n of twee personen

Volgens de voorzitter gaat het om Ć©Ć©n of twee personen. "We hebben een performant camerasysteem en ik heb de beelden zelf gezien. We kunnen duidelijk zien wie dit heeft veroorzaakt. Het is nu aan de verschillende instanties, zoals de politie, onze veiligheidsverantwoordelijken en de Voetbalcel, om de daders te identificeren."

Die kleine groep mag ons niet langer op onnodige kosten en sancties jagen en families met kinderen het stadion uitjagen

Hans Van Duysen, voorzitter KSC Lokeren-Temse

Na eerdere incidenten moest Lokeren-Temse al twee wedstrijden achter gesloten deuren spelen.Ā Net daarom hanteert de club sinds dit seizoen een nultolerantie. Wie de sfeer verpest, moet er zelf voor boeten. "Elke sanctie zal verhaald worden op wie in de fout gaat. Ons heel degelijke camerasysteem zal ons helpen om de overtreders op te sporen en aansprakelijk te stellen. Wij doen dit op principiĆ«le gronden, maar daarnaast ook uit eigenbelang. Die kleine groep mag ons niet langer op onnodige kosten en sancties jagen en bijvoorbeeld families met kinderen het stadion uitjagen."

Meest gelezen