Vliegtuigstoelen, pilotenuniformen of zelfs kamerplanten: oude spullen van Sabena te koop, "een stukje nostalgie wil ik wel in huis"

In een loods vlakbij Brussels Airport kun je vandaag gaan kijken naar allerlei oude Sabena-spullen die onlineĀ  verkocht worden. De Belgische nationale luchtvaartmaatschappij ging 21 jaar geleden failliet maar de afhandeling van dat faillissement is nog steeds niet voorbij. De opbrengst van de verkoop zal gebruikt worden om schulden van Sabena af te betalen. Zowel professionele handelaars als privĆ©verzamelaars komen snuisteren tussen Belgische luchtvaartgeschiedenis.

Op 7 november 2001 landt de laatste vlucht van Sabena op Brussels Airport. Op dat moment is het officieel over en uit met de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij. Tot op vandaag is de neergang van Sabena het grootste faillissementĀ uit de Belgische geschiedenis. Meer dan 7.000 mensen verloren hun job.

Vandaag is dat faillissement nog steeds niet helemaal afgehandeld. Curatoren hebben er de afgelopen 20 jaar alles aan gedaan om zo veel mogelijk schulden af te betalen. Oude Sabena-spullen die nog steeds in een loods op de luchthaven staan worden daarom nu verkocht.

"We hebben echt van alles", zegt Koen Grysolle van veilinghuis Troostwijk die de verkoop organiseert. "Posters, postkaarten, kledij of oude vliegtuigstoelen." Allemaal items met het iconische Sabena-logo. Er zijn ook letters van ruim anderhalve meter hoog, die ooit op het dak van het gebouw stonden, die je kan kopen. En zelfs (levende) kamerplanten. "Die stonden ooit in de kantoren van Sabena. De curatoren hebben die de afgelopen jaren in hun eigen kantoren gezet en in leven gehouden. Nu kun je ze kopen als je wil."Ā Ook spullen zonder Sabena-logo zijn te koop, zoals archiefkasten, papiermappen of bureaustoelen. (Lees verder onder de foto's).

BEKIJK - "Dat maakt me emotioneel", zegt een oud-werknemer van Sabena op zoek naar een aandenken:

Videospeler inladen...

Vandaag kun je enkel komen kijken, de verkoop gebeurt online nog tot morgen. In de loods zie je zowel professionele handelaars als privƩverzamelaars. "Toen ik hoorde dat er nog een Sabena-verkoop was, wilde ik meteen komen kijken", vertelt een verzamelaar. "Het blijft nostalgie, het is een belangrijk deel van onze geschiedenis."

Een professionele handelaar hoopt vooral oude posters te kunnen kopen. "Daarin blijven mensen geĆÆnteresseerd. Die vliegtuigstoelen zijn tof, maar wie gaat dat kopen? Daarvoor moet je al een zot zijn zoals ik."

De veiling is online en loopt nog tot 23 november.

Meest gelezen