Eén van de vestigingen in Keerbergen
Belga

Honderdtal ouders moet plots op zoek naar nieuwe kinderopvang na sluiting Mippie en Moppie

Zo'n honderd ouders zijn koortsachtig op zoek naar nieuwe kinderopvang nadat het Agentschap Opgroeien heeft aangekondigd dat alle vestigingen van Mippie en Moppie in Keerbergen en Zemst de komende maanden moeten sluiten. Die beslissing kwam er nadat het agentschap heel wat klachten kreeg over mogelijke mishandeling en wantoestanden.

De vijf vestigingen van Mippie en Moppie tellen samen 137 opvangplekken. Samen met het Lokaal Loket Kinderopvang van de gemeenten Zemst en Keerbergen wordt er nu voor baby’s en peuters die er werden opgevangen een oplossing gezocht. De gemeente Zemst liet intussen al weten dat ouders tijdens de eerstkomende week best zelf voor opvang zorgen. Maar die zoektocht verloopt volgens verschillende ouders moeizaam. "We kregen gisteren in de loop van de dag van één van de begeleidsters de boodschap dat ze vanaf vandaag zouden sluiten. Dat nieuws kwam niet helemaal onverwacht, maar ik begrijp de beslissing niet", vertelt Katleen Trio. Haar zoontjes zaten allebei in één van de vestigingen in Keerbergen. "Deze week kon ik mijn ouders inschakelen om in te vallen, maar voor volgende week heb ik nog geen oplossing gevonden. Ik heb zelf naar de gemeente Keerbergen gebeld, maar de andere crèche is al langer gesloten dus alle noodopvangplaatsen zijn natuurlijk al naar de andere kinderen gegaan."

Ook Farid Marzouki uit Weerde bij Zemst en zijn gezin zitten in hetzelfde schuitje. "We horen nu veel praten over trauma's in de media, maar niemand staat stil bij de trauma's die al die jonge kinderen kunnen oplopen door ze van de ene noodopvang naar de andere te sturen", klinkt het fel. "We voelen ons heel erg in de steek gelaten door het Agentschap Opgroeien. De communicatie verloopt slecht en een goedwerkende crèche sluiten is onverantwoord. Mijn kinderen zijn altijd graag gegaan. Die mensen stonden altijd voor ons klaar, zelfs tijdens die zware coronacrisis", vertelt Farid op Radio2.

Eventueel sneller weer open

Het kinderdagverblijf heeft in totaal vijf vestigingen: twee in Keerbergen en drie in Zemst. Eén van de verblijven in Keerbergen kwam begin november onder vuur te liggen nadat het Agentschap Opgroeien een foto kreeg waarop een kindje te zien was dat met ducttape was vastgebonden aan zijn bedje. "Kort daarna volgden voor alle vestigingen in totaal nog 19 andere klachten", vertelt woordvoerder Nele Wouters. Of er effectief voor élke vestiging een klacht kwam, wil het agentschap niet zeggen. "We hebben beslist om alle vestigingen te sluiten omdat we alles grondig willen onderzoeken. Kwamen de verantwoordelijken op alle locaties over de vloer? Was er een uitwisseling van personeel? We willen zo snel mogelijk duidelijkheid om alle onzekerheid bij iedereen te kunnen wegnemen. Als er met bepaalde afdelingen geen problemen blijken te zijn, kunnen die misschien sneller weer open. Al dan niet onder een paar voorwaarden", aldus nog de woordvoerder.

Belga

Meest gelezen