Is een Leo gezonder dan een Olé? Ontdek in ons snackoverzicht van 32 chocoladesnacks welke de gezondste is
Twix, Kinder Bueno, Mars, Snickers of Olé: zet een mandje vol chocoladesnacks op tafel en de kans is klein dat er nog iets overblijft. Lekker, maar niet bepaald gezond. Of is er een snack die toch net een tikkeltje gezonder is dan de rest? En is er een groot verschil tussen A- en huismerken? We verzamelden 32 snacks in een ultiem snackoverzicht. Diëtiste Sanne Mouha geeft uitleg. Ontdek hieronder welke de gezondste is.
De resultaten
Het oordeel van diëtiste Sanne Mouha
“Een gezond tussendoortje bevat voedingsstoffen die een positief effect hebben op onze gezondheid, en telt ongeveer 100 kcal per portie. Dat is bij deze snacks natuurlijk niét het geval, dat is waarschijnlijk geen verrassing. (lacht) Een Cent Wafer bevat effectief nog vezels en een Snickers bevat nootjes, maar jammer genoeg doen de suikers en vetten die positieve eigenschappen volledig teniet. Deze snacks eet je best wanneer je er écht zin in hebt, maar beter niet elke dag.”
Zijn er verschillen tussen de A-merken en huismerken?
“Gemiddeld bevatten de huismerken iets meer calorieën. Het gaat hier over zo’n 15 kcal per 100 gram. Per portie komt dat neer op een verschil van ongeveer 6 kcal, wat eerder verwaarloosbaar is. Verder bevatten de huismerken gemiddeld iets minder suiker en iets meer vetten per 100 gram. Toch is ook zoiets relatief verwaarloosbaar. Je kan met een ‘gerust hart’ smullen van de huismerken én de premiummerken.”
Het ene merk bevat meer vetten en minder suiker, terwijl het bij het andere merk net andersom is.
Zijn bepaalde snacks gezonder dan andere?
“Tussen de snacks zelf zijn er weinig verschillen. Het ene merk bevat meer vetten en minder suiker, terwijl het bij het andere merk andersom is. Het grootste verschil zit in de porties. Neem nu Kinder Chocolade. Die bevat bij een portie van 100 gram veel vet en calorieën. Bij een gewone Mars lijkt die verhouding beter mee te vallen. Maar als je het bekijkt per staafje of per reep, zal Kinder Chocolade juist iets minder ‘gezond’ zijn dan een mini-Mars. In calorieën komen Mars en Milky Way er als ‘beste' uit, met gemiddeld 450 calorieën per 100 gram.
Hoe kan je minder snoepen?
“Probeer om geen multiverpakkingen te kopen. De grote hoeveelheden suiker en vetten stimuleren je om er telkens nog eentje meer te nemen. Verder eet je de chocoladesnacks ook best niet voor de tv. Ga apart zitten, zodat je het bewust eet en er ten volle van geniet. Tot slot is het handig om na je snoepbeurt thee, koffie of water te drinken. Zo hou je wel nog de lekkere smaak over, maar heb je minder de neiging om nog een snack te nemen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
Livios
Zo vind je een betrouwbare plaatser voor zonnepanelen: “Aannemers ouder dan tien jaar zijn zeldzaam”
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven