Radio 2

6 nieuwe zwanen uitgezet in Brugse wateren

In het centrum van Brugge heeft het stadsbestuur zes nieuwe zwanen uitgezet. Dat was nodig omdat de populatie gekrompen was door de vogelgriep. Een tiental zwanen stierf aan de ziekte. En er kwamen ook geen nieuwe zwanen bij omdat ze geen nesten konden bouwen omdat ze opgehokt zaten. In totaal zwemmen er nu 69 zwanen op de Brugse Reien.

De zes nieuwe zwanen zijn vijf jonge vogels en één volwassen vrouwtje. Nu zitten er in totaal weer 69 zwanen in Brugge. "We streven naar een populatie van 80 tot 85 zwanen. Dat is zeker haalbaar", zegt schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD).

Door de vogelgriep zijn er negen Brugse zwanen gestorven. Andere jaren groeit de zwanenpopulatie op een natuurlijke manier aan door de geboorte van nieuwe vogels. Maar de jongste tijd zijn er geen zwaantjes meer geboren in Brugge. De dieren zaten een hele tijd opgehokt om ze te beschermen tegen de vogelgriep. Eenmaal terug vrij hebben ze geen nesten meer gemaakt. En dus zijn er geen nieuwe jonge zwaantjes bijgekomen. Het stadsbestuur moest zes zwanen kopen om de populatie weer op peil te krijgen.

Er is geen Brugge zonder zwanen

Schepen Mercedes Van Volcem

Na de vogelgriep konden de Brugse zwanen weer vrij rondzwemmen op de Brugse wateren. Schepen Van Volcem: "Ik was, net als vele andere Bruggelingen, erg tevreden om de zwanen terug te zien. Ook toeristen houden van de vogels. Er is geen Brugge zonder zwanen."

Legende

Bovendien is er een legende die zegt dat er altijd 52 zwanen moeten zwemmen in Brugge. Zoniet zal de stad getroffen worden door heel wat onheil. Die legende wordt genoemd naar Pieter Lanchals, een raadsheer van Maximiliaan van Oostenrijk die in 1482 terechtgesteld werd door Bruggelingen. Maximiliaan liet later als wraak Brugge plunderen door zijn soldaten. En als herinnering aan zijn raadsheer verplichtte Maximiliaan de Bruggelingen om voor altijd "lanchalzen" op de Reien te laten leven. Die “lanchalzen” zijn de witte zwanen.

De legende van de "lanchalzen" is omstreeks 1900 ontstaan en er is geen enkele archiefbron die dat verhaal bevestigt. Er zaten trouwens al van voor de periode van Maximiliaan zwanen op de reien van Brugge. De eerste vermelding dateert van 1403.

BEKIJK - Brugge verwelkomt zes nieuwe zwanen, in totaal zijn er nu weer 69 "lanchalzen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen