Europees commissaris voor Energie Kadri Simson.
Volledig scherm
Europees commissaris voor Energie Kadri Simson. © REUTERS

Europese Commissie heeft gedetailleerd voorstel voor gasprijsplafond klaar

Na een voorstel met de algemene principes en verschillende non-papers, heeft de Europese Commissie dinsdag haar langverwachte ‘marktcorrectiemechanisme’ in detail voorgesteld. Dat moet excessieve prijzen op de groothandelsmarkt voor gas aftoppen. Het prijsplafond zal automatisch in werking treden als de gasprijs gedurende twee weken hoger is dan 275 euro/MWh én te veel afwijkt van de prijzen op de internationale markten.

25 reacties

  • Peter Vijverman

    1 jaar geleden
    Het liberale Europa geeft hier gewoon een vrijgeleide aan de speculanten om hun prijs constant in en rond het plafond te houden. Ja, dus veel hoger dan vandaag. Dank je wel EU .
  • Lisette Theunis

    1 jaar geleden
    Een plafond van 275meter is natuurlijk ook een plafond. Tine en Alexander mogen tevreden zijn met hun dode mus. Ondertussen is het ontkoppelen van de stroomprijs van de gasprijs netjes onder de mat beland, waardoor de stroomprijs zeer hoog blijft en Engie de miljarden kan blijven opstapelen.
  • Jean Donny

    1 jaar geleden
    Plafond is nog steeds de oude prijs x10, bovendien flexibel. Wat gaat dit uiteindelijk oplossen? Ze trachten ons blij te houden met een dooie mus. Ondertussen blijven we kreunen onder absurde sancties, migratie chaos en dubieuze regeltjes. Weinig licht aan het eind van de tunnel.
  • marcel de boeck

    1 jaar geleden
    Top zeg en dit na heel dat circus gedoe ! Europa samen sterk of toch niet ? Aanvaarden en verder doen we hebben geen keuze.
  • Kristof Degros

    1 jaar geleden
    Dus met die voorwaarden zal er niks gebeuren. Want dan moet de prijs heel lang aan die waarde zijn. En dat weten de speculanten dan ook, dus een dag of 2 wat minder dan de 275 et voila we kunnen terug top dollar aanrekenen, liefst wat meer om die 1 of 2 dagen te overbruggen. Gewoon boerenbedrog. Waarom 2 weken wachten ? Dit is het plafond, daarboven automatisch, hoe moeilijk kan dat nu zijn. Maarja wij zijn maar plebs he uiteraard !