Voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 geldt de nieuwe regeling niet.

Vlottere vergoeding voor terreurslachtoffers op komst (maar die zal niet gelden voor de slachtoffers van 22 maart)

Slachtoffers van terreuraanslagen zullen in ons land in de toekomst vlotter vergoed worden. Nu worstelen ze vaak nog met verschillende verzekeringsprocedures. Federaal minister van Economische Zaken Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft een wetsontwerp klaar om dat te verhelpen. Voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 geldt de nieuwe regeling niet.

Na de aanslagen van 22 maart in de Brusselse metro en op de luchthaven van Zaventem werden slachtoffers geconfronteerd met complexe verzekeringsprocedures. Sommigen wachten nog steeds op een volledige vergoeding. En wie niet verzekerd was, heeft geen recht op een vergoeding. "Het is totaal onacceptabel dat terreurslachtoffers jarenlang moeten vechten voor een correcte vergoeding", aldus minister Dermagne.

Eventuele nieuwe terreurslachtoffers zullen dat administratieve doolhof in de toekomst niet meer moeten ondergaan. De federale regering heeft namelijk een beter systeem uitgewerkt, waardoor slachtoffers niet meer de speelbal zouden worden van verzekeringsmaatschappijen. Slachtofferverenigingen drongen er al langer op aan en het was ook een belangrijke aanbeveling van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. Nu, ruim 6 jaar na de aanslagen, is het wetsontwerp klaar. Volgende week wordt het besproken in het parlement.

Om alles te vereenvoudigen, wil de overheid één contactpunt installeren waar iedereen terechtkan. In het verlengde daarvan zullen slachtoffers ook slechts één medisch onderzoek moeten ondergaan. In principe zal de lichamelijke schade van alle slachtoffers worden vergoed. In het ontwerp wordt het begrip "lichamelijke schade" wel breed omschreven waardoor ook morele schade kan vergoed worden en zelfs ook economische schade. Er moet dan wel bewezen worden dat die het rechtstreekse gevolg zijn van de lichamelijke letsels.

Het totaalbedrag dat wordt voorzien om slachtoffers van een eventuele nieuwe terroristische aanslag te vergoeden, wordt opgetrokken van 1 naar 1,7 miljard euro. Dat geld wordt bijeengebracht door de verzekeringssector en de Belgische overheid. Slachtoffers zullen ook sneller hun geld moeten zien. 

BEKIJK - Minister Dermagne (PS) geeft uitleg bij het nieuwe systeem:

Videospeler inladen...

Niet voor slachtoffers 22 maart

Het ontwerp is bedoeld voor alle slachtoffers van terrorisme die in België verblijven. Buitenlanders die in België slachtoffer worden van een terreuraanslag (zoals in Zaventem het geval was) vallen dus uit de boot. Belgen die in het buitenland slachtoffer worden van terrorisme vallen wel onder deze nieuwe regeling.  

Het wetsontwerp geldt wel enkel voor toekomstige terreurslachtoffers. Voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 geldt de nieuwe regeling dus niet. Dat is bijzonder pijnlijk, zo bleek ook uit de getuigenissen voor de parlementaire onderzoekscommissie.  

BEKIJK - Voor veel terreurslachtoffers was de verzekeringskwestie een extra lijdensweg na de aanslagen van 22 maart 2016, bekijk hier de reportage die de collega's van RTBF maakten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen