Regie der Gebouwen

Gevangene ontsnapt uit pas geopend detentiehuis in Kortrijk

Uit het detentiehuis in Kortrijk is een gevangene ontsnapt. Het gaat om een drugsverslaafde man uit West-Vlaanderen die recent vader is geworden. De man ontsnapte vorige vrijdag al, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Hij is nog altijd niet gevat. Het detentiehuis was pas geopend in september en is het eerste van 15 geplande detentiehuizen in ons land. Er verblijven alleen maar gevangenen met kleinere gevangenisstraffen.

De jongeman van 30 ontsnapte vrijdagavond uit het detentiehuis in Kortrijk. Hij zou daarbij een raam geforceerd hebben. De politie was snel ter plaatse en startte een zoekactie, maar de man is nog altijd niet gevat. "Hij is al een aantal dagen op vrije voeten", bevestigt woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van de Vijver. "Maar de zoektocht gaat uiteraard verder." 

In het detentiehuis is ondertussen een intern onderzoek opgestart. De voor- en achterdeur van het detentiehuis zijn normaal altijd gesloten en er is zowel binnen als buiten camerabewaking. "We gaan bekijken wat we moeten doen om dit in de toekomst uit te sluiten", zegt Van de Vijver.

In het detentiehuis op Hoog Kortrijk verblijven enkel gedetineerden die veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen minder dan drie jaar en die voorbereid worden op hun vrijlating. In een detentiehuis worden de gevangenen voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Ze leven samen in leefgroepen en gaan samen op zoek naar werk, kunnen lessen volgen, leren koken, budget beheren en krijgen hulp bij het herstellen van het contact met hun familie. 

Jonge vader en drugsverslaafde

De gedetineerde werd in september veroordeeld en zat al sinds begin dit jaar in voorhechtenis in de gevangenis van Brugge voor drugsinbreuken. "We zijn erg verrast dat deze jongeman ontsnapt is", vertelt Van de Vijver. "Hij is recent vader geworden en was daarom erg gemotiveerd om zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij wilde af van zijn drugsverslaving en had de gevangenis van Brugge al regelmatig verlaten om daarvoor een traject te volgen. Met succes, vandaar de beslissing om hem naar het detentiehuis in Kortrijk te brengen. Daar verbleef hij sinds begin deze maand."  

Woordvoerder Van de Vijver betreurt zijn beslissing om te ontsnappen. "Dit is vrees ik een heel emotionele beslissing geweest."

Eerste detentiehuis van België nog maar recent open

Het detentiehuis in Kortrijk werd begin september met wat uitstel geopend. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was erg trots op dit eerste detentiehuis in zijn thuisstad. De federaal minister van Justitie is grote voorstander van detentiehuizen. Op termijn wil hij dat er in ons land 15 komen. 

Tijdelijke plek

Bij de opening in Kortrijk was niet iedereen in de buurt even opgezet met de komst van het detentiehuis. Het detentiehuis is momenteel gevestigd in het voormalige woonzorgcentrum Lichtendal, en ligt pal in een woonwijk en tussen verschillende scholen. Sommige buurtbewoners maakten zich daarom zorgen over de veiligheid. Deze plek is echter tijdelijk. Binnen een aantal jaar moet het detentiehuis verhuizen naar een andere plek in de regio. Vanaf 2027 zal het gebouw namelijk deel uitmaken van de campus van de KULAK.

De buurt was niet op de hoogte van de ontsnapping van de gedetineerde en maakt zich zorgen over de toekomst van het detentiehuis. "Vorig jaar verzamelden wij met ons buurtcomité 800 stemmen tegen de komst van een detentiehuis. Daarin hebben we duidelijk vermeld dat de veiligheid van de buurt niet kon gegarandeerd worden. Alles wat we vooraf in de petitie gezet hebben, komt nu uit en dan nog binnen de twee maanden", zegt Karel Cambien van het buurtcomité.

In het detentiehuis is ondertussen een intern onderzoek opgestart. De voor- en achterdeur van het detentiehuis zijn normaal altijd gesloten en er is zowel binnen als buiten camerabewaking. "We gaan bekijken wat we moeten doen om dit in de toekomst uit te sluiten", zegt Van de Vijver.

Meest gelezen