Honderden migranten na reddingsoperatie op Kreta aan land gekomen

©  afp

Een boot met aan boord honderden migranten is dinsdag, na een reddingsoperatie, aangemeerd in een haven op het Griekse eiland Kreta. Dat meldt de Griekse kustwacht. In de nacht van maandag op dinsdag was er een noodsignaal uitgezonden vanop de boot.

belga

De groep vluchtelingen is intussen van boord gegaan. Om hoeveel mensen het exact gaat, is nog niet duidelijk. ‘We zijn nog bezig ze te tellen’, aldus een woordvoerster van de kustwacht. De Griekse minister van Migratie, Notis Mitarachi, had het over ‘ongeveer 500’ personen. De boot was in zeer slechte staat en overladen. Volgens de Griekse openbare omroep gaat het vooral om Syriërs en Egyptenaren, en zaten een honderdtal kinderen op de boot.

Een vissersboot trok de boot met vluchtelingen naar de haven van Paleochora, in het zuidwesten van Kreta. De reddingsoperatie werd bemoeilijkt door de sterke wind in het gebied ten zuidwesten van Kreta.

De kustwacht zei de noodoproep te hebben ontvangen net na middernacht. Twee vrachtschepen, een olietanker en twee Italiaanse vissersboten waren in de buurt om bijstand te verlenen, zo voegden ze eraan toe.

In een tweet vroeg Mitarachi de Europese Commissie al om ‘in naam van de Europese solidariteit de hervestigingen naar andere EU-lidstaten’ te activeren. Vrijdag komen de bevoegde ministers uit de 27 lidstaten samen over deze netelige kwestie. Aanleiding tot het overleg is de Frans-Italiaanse crisis over het onthaal van een andere boot met vluchtelingen aan boord.