Al weken bestookt Rusland met rakettenregens elektriciteitscentrales en gasleidingen in Oekraïne. In de steden valt de elektriciteit om de haverklap uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Al weken bestookt Rusland met rakettenregens elektriciteitscentrales en gasleidingen in Oekraïne. In de steden valt de elektriciteit om de haverklap uit. © REUTERS

Raakt Oekraïne de winter door? Rusland maakt van koude een oorlogswapen

De eerste sneeuw in Oekraïne is een feit. En dat terwijl Russische raketten de helft van het Oekraïens energienetwerk vernietigden. Door van koude een oorlogswapen te maken, wil Rusland het Oekraïense volk breken. De WHO waarschuwt dat de vrieskou miljoenen levens bedreigt. “Dit wordt een ramp voor mijn landgenoten, we kunnen alle hulp gebruiken”, zegt Oleg Schkilnyak van Save Ukraine VZW. Wat betekent de winter voor Oekraïne? En hoe kunnen we helpen?

21 reacties

  • Leo Mariën

    1 jaar geleden
    Deze oorlog had al lang gedaan geweest, met vele (tien)duizenden doden minder. Het gaat over de in de Donbas vertegenwoordigde grondstoffen. Dat is zo belangrijk voor Rusland, maar ook voor het westen, dat ze er een (wereld) oorlog voor over hebben. Rusland zal dat niet meer afgeven omdat ze de Donbas als Russisch grondgebied zien en het westen zal geen initiatieven nemen om het diplomatisch aan te pakken. Geschat, 7800 miljard $, daar gaat het over! Levens zijn dan net iets minder belangrijk.
  • Yolande MARIS

    1 jaar geleden
    Zij hebben geen elektriciteit,Wij ook niet kunnen ons dat niet meer veroorloven door een oorlog gestart omdat de USA (NATO ) wapens aan de Russische grens wilden opstellen, iets wat ze de Russen niet toelieten in Cuba.En de Pruisen zijn zich alweer aan het profileren op weg naar een nieuw vierde rijk.Ze hebben België volledig in hun macht dankzij onze op macht beluste oenen.
  • Joseph Vande Reyd

    1 jaar geleden
    Deze oorlog kan gestopt worden, Oekraïne moet de mogelijkheid krijgen of zelf creëren van raketten op Russische steden te vuren en zo de Russische publieke opinie wakker te schudden met wat er in Oekraïne gebeurt,nu kunnen Poetin en Lavrov blijven liegen tegen hun bevolking dat wat zij doen "nobel" is,tot de bommen op Russische steden neerkomen, Rusland had een geweldige toekomst maar persoonlijke ambities van een gek hebben dit onmogelijk gemaakt voor de volgende decennia
  • Johan hendrickx

    1 jaar geleden
    Gelukkig zijn de Oekraïners uit een ander hout gesneden dan wij.. moedige doorzetters en fier op hun nog jonge land!
  • Marc breugelmans

    1 jaar geleden
    Oekraïne zoveel mogelijk steunen met allerhande middelen dat is het enige dat we kunnen doen.