Ook bij wie een digitale meter heeft, wordt het verbruik voor de jaarfactuur gespreid volgens een zogenaamd lastprofiel.
Volledig scherm
PREMIUM
Ook bij wie een digitale meter heeft, wordt het verbruik voor de jaarfactuur gespreid volgens een zogenaamd lastprofiel. © rv / getty images

Wat betekent het capaciteitstarief nu écht voor uw energiefactuur? De belangrijkste vragen beantwoord

Vanaf 1 januari verandert de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen. Vanaf dan betalen we een deel van de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet met een capaciteitstarief. Hoe wordt dat bepaald? Hoe ontkom ik aan grote pieken in mijn verbruik? En laat één feestje in huis de energiefactuur werkelijk ontsporen?

228 reacties

  • Leo Duym

    1 jaar geleden
    Dat piekverbruik is te vermijden: telkens wanneer je een stroomvreter wilt inschakelen je de vraag stellen of er niet al een andere stroomveter ingeschakeld is, een aan te leren gewoonte. Of dat doenbaar is wanneer je een warmtepomp hebt en een elektrische wagen? Ik denk het niet. Reken maar dat we uiteindelijk allemaal meer zullen moeten betalen.
  • Eric Horemans

    1 jaar geleden
    De poltiek zendt een duidelijke boodschap: doe niet alsof je in een land woont waar nutsvoorzieningen zijn want ze zijn niet meer betaalbaar. De energie is er niet meer: capaciteitstarief. De enige slimme herverdeling is dan ook om ze niet meer te verbruiken.
  • Marc Van der Vloedt

    1 jaar geleden
    Opmerkelijk dat in Nederland de (werk)mensen hun verbruik drastisch zien verhogen nadat de "slimme" meter is geplaatst.(vroegere ondervraagden hielden schriftjes bij met hun verbruik en toonden aan dat bij geen noemenswaardige veranderingen TOCH de meter hoger gebruik doorgaf dan voorheen.
  • Dirk BERX

    1 jaar geleden
    Opmerkelijk is ook dat met de start van het capaciteitstarief, ook de Vlaamse batterijpremie vroeger dan gepland, op zijn einde loopt ! Heeft het ene met het andere te maken, want met een batterij kan je de verbruikspieken zeer sterk verminderen ! Goed gezien van Demir !
  • cedric vanrafelghem

    1 jaar geleden
    Wij gaan “groene” nieuwbouw zetten waar ik dus al ineens spijt van zal krijgen… Warmtepompen en 2 elektrische wagens… Zullen de elektrische wagens maar terug wegdoen en normale wagens in de plaats nemen nu het nog kan…