Bij de huiszoekingen in augustus 2021 werden 400 kilo coke en een miljoen euro cash aangetroffen. ©  politie.nl

Loketbediende AET kreeg 10.000 euro om USB-stick met malware te plaatsen voor drugsbende

Een loketbediende van Antwerp Euroterminal heeft 10.000 euro gekregen om een USB-stick met malware in een computer van de terminal te steken. Een Nederlandse drugsbende kon zo het bedrijf hacken om cocaïne in te voeren. De opdrachtgevers kregen maandag tot twaalf jaar cel.

sare

Het onderzoek dat van de Nederlandse speurders de naam 26Zenne meekreeg, begon nadat de politie bij onze Noorderburen er in 2020 in geslaagd was Encrochat te kraken. ‘Encro’ was destijds de geliefkoosde berichtendienst bij Nederlandse (drugs)criminelen, wat Sky ECC voor het criminele milieu was. Beide applicaties werkten met onkraakbaar gewaande encryptiesoftware op smartphones die verder ontdaan waren van alle overbodige kwetsbaarheden. Wat de chatdiensten ook gemeen hadden is het feit dat ze uiteindelijk allebei gekraakt werden door de politie. Een goudmijn aan informatie voor de politiediensten die zich bezighouden met de strijd tegen de cocaïnesmokkel in de havens van Rotterdam en Antwerpen.

In het dossier 26Zenne maakten de berichten uit Encro en Sky een groot deel van het bewijsmateriaal uit. Zes mannen werden uiteindelijk vervolgd voor de rechtbank in Amsterdam. De ontcijferde berichten gaven de speurders en de rechtbank een unieke inkijk in hun handel en wandel. Maandag werden ze veroordeeld tot celstraffen tot twaalf jaar.

“Zie alle foto’s, kunnen zelf een pas maken”

Het heeft bijna iets ironisch, een van de gekraakte chatgesprekken gaat over een hacking bij het Antwerp Euroterminal (AET). Daarvoor werd een loketbediende van die terminal aan het Verrebroekdok in de haven van Antwerpen ingeschakeld. De vrouw werd later opgepakt en verhoord door de Antwerpse speurders. Ze verklaarde dat ze tienduizend euro had gekregen om een USB-stick in de computer op haar (ondertussen toenmalige) werk te steken. De opdrachtgevers gaven haar ook een telefoon met Sky ECC om contact te houden.

Hacker Davy De V. had de USB-stick op voorhand klaargemaakt met malware die hem in staat moest stellen de systemen van AET te hacken, dat lukte volgens hem ook gedeeltelijk. In onderschepte berichten stuurt hij naar zijn opdrachtgever een foto van een scherm met daarop een tekst over badges en alfapassen (om toegang tot haventerminals te krijgen, red.). “Zit in passensysteem, zie ook alle foto’s van werknemers. Ik denk dat we zelf een pas kunnen aanmaken”, luidt het. Volgens AET kwam het niet zover maar zou de hacker via de USB-stick ‘zich wel een groot aantal keer toegang verschaft hebben tot de Solvo container beheersapplicatie’. Solvo is een systeem dat gebruikt wordt om containerterminals te managen. De informatie daarin kan van goudwaarde zijn voor drugscriminelen die willen weten waar een container zich exact bevindt.

Miljoen euro cash

De groep die de hacker inschakelde maakte zich volgens de Nederlanders ook schuldig aan de invoer van partijen cocaïne. Berichten in Sky en Encro toonden aan dat ze betrokken waren bij een mislukte smokkel van 213 kilogram in de haven van Rotterdam. Wel hadden ze voordien al minstens honderd kilogram coke binnengesmokkeld.

De hoogste straf was voor de 56-jarige Bob Z. uit Ridderkerk. Volgens justitie maakte hij zich niet alleen schuldig aan drugshandel, maar ook aan een ernstige bedreiging. Z. en een van de medeverdachten hadden ruzie over een partij van 100 kilo cocaïne, waarop zij recht meenden te hebben, aldus de aanklager. Er werd gedreigd de tegenpartij te straffen door diens dochters te ontvoeren of te vermoorden als er niet 1,2 miljoen euro werd betaald. De politie kon de angel eruithalen doordat het op dat moment al meelas in de berichten van Encrochat.

In augustus en september 2021 kwamen de speurders in Nederland tussen. Zes mannen werden opgepakt, de politie vond ongeveer 400 kilogram cocaïne en een miljoen euro cash.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs