Armand Ghijsens (links) en Peter vander Perre in een voetbalkelder waar wedstrijden van België te volgen zijn en waar de opbrengst bestemd is voor een goed doel. © Eva Flipkens

Genkse voetbalfanclub steunt school in Nepal: “WK negeren gaat de wereld niet veranderen”

Genk/Bilzen -

In Genk slaan Rode Duivels-supporters Peter Vandeperre en Armand Ghijsens de handen in elkaar om geld in te zamelen tijdens het controversiële WK in Qatar: “We willen een verschil kunnen maken.”

Eva Flipkens en Chris Nelis

In De Ondergrond, een voetbalkelder in Gelieren, borrelt al een tijdje onvrede tegenover het WK voetbal in Qatar: “Normaal gezien missen we hier geen enkele match van de Rode Duivels”, zegt Peter Vandeperre, eigenaar van de kelder. “Maar gezien de manier waarop deze editie van het WK georganiseerd wordt, kunnen we gewoon toekijken niet langer rechtvaardigen. Voetbal hoort leuk te zijn en een gevoel van verbondenheid te scheppen, maar het WK in Qatar doet exact het omgekeerde.”

Het gaat Peter en Armand niet alleen om de airco die in de stadions op volle toeren draait terwijl mensen amper rondkomen met hun energiefactuur, maar ook om de mensonterende manier waarop arbeidsmigranten behandeld worden. “Veel Nepalezen trekken naar Qatar op basis van valse beloften”, zegt Armand. “Eenmaal daar worden ze gestript van hun paspoort en zijn ze gedwongen tegen een hongerloon van 50 euro per maand te werken.”

Handen uit de mouwen

Het WK in Qatar weekt op veel plaatsen protest los. Veel Belgen kondigen op sociale media aan dat ze voor deze editie de tv uit laten. In plaats van weg te kijken besloten Peter en Armand de handen uit de mouwen te steken: “We kwamen er al snel achter dat niet kijken de wereld niet zou veranderen”, zegt Armand. “Daarom besloten we een actie op poten te zetten: elke wedstrijd van de Belgen bieden we een maaltijd aan uit de nationale keuken van de tegenstander. De opbrengst gaat naar de vzw Helpende handen voor Nepal, een initiatief van Alain Huygen en Jef Steegmans uit Bilzen.”

Het goede doel waar Peter en Armand voor kozen, ondersteunt een Engelstalige school: St. Xaviers English Academy in Budhanilkanta, een plaats ten noorden van de hoofdstad Kathmandu. “De school biedt Nepalese jongeren met sterke opleidingen meer kansen om verder te studeren zodat ze makkelijker terechtkunnen op de arbeidsmarkt”, vertelt Armand. “Jammer genoeg is het schooltje in slechte staat. Het geld dat we tijdens het WK inzamelen, gebruiken we dan ook om de school een duwtje in de rug te geven.”

Inspiratie

Peter en Armand willen met hun actie graag de fakkel doorgeven en ook andere voetbalfans inspireren: “Het zou mooi zijn als meerdere mensen ons voorbeeld zouden volgen en hun eigen acties op poten zouden zetten. Een fanclub die een speeltuin in Bangladesh wil steunen of een vereniging die denkt aan een wafelverkoop voor een voetbalkooi in Sri Lanka juichen we alleen maar toe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer