Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Aftredend Braziliaans president Bolsonaro vecht verkiezingsuitslag toch nog aan

De aftredende Braziliaanse president Jair Bolsonaro vecht de uitslag van de presidentsverkiezingen toch nog aan. Volgens de partij van de president waren er onregelmatigheden met duizenden stemcomputers tijdens de tweede ronde. Bolsonaro verloor de verkiezingen nipt van Lula da Silva.

Meer dan drie weken na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen vecht Jair Bolsonaro zijn verkiezingsnederlaag dan toch aan. Bolsonaro verdween de voorbije weken van het publieke toneel, maar zijn Liberale Partij heeft nu aan het Kieshof gevraagd om de stembiljetten van duizenden stemcomputers ongeldig te verklaren.

Bolsonaro en zijn partij zeggen dat er een softwarefout zat in alle stemcomputers die ouder zijn dan 2020, zo'n 28.000 of 59 procent van het totale aantal gebruikte stemcomputers. Op welke manier die mogelijke softwarefout de verkiezingsuitslag beĆÆnvloed zou hebben, gaf de partij niet aan.

Bolsonaro's partij zegt wel dat als ze gelijk zouden krijgen, Bolsonaro de tweede ronde met 51,05 procent van de geldige stemmen zou winnen. Bolsonaro verloor die tweede ronde volgens de officiƫle uitslag met 49,1 procent, tegenover 50,9 procent voor zijn uitdager Lula da Silva. Die uitslag is intussen ook goedgekeurd door het Hoogste Kieshof in Braziliƫ.

Het Kieshof eist nu van de partij van Bolsonaro binnen de 24 uur een uitgebreid rapport met meer bewijzen, waarin ook de eerste ronde wordt opgenomen. Waren er toen ook problemen met die stemcomputers? De partij van Bolsonaro won in die eerste ronde heel wat zetels in het parlement. Pas met zo'n uitgebreid rapport in handen wil het hof de klacht in behandeling nemen.

De klacht van Bolsonaro is niet nieuw. Al voor de verkiezingen liet hij uitschijnen dat het elektronische kiessysteem fraudegevoelig zou zijn. Bolsonaro is nog aan de macht tot het einde van het jaar. Op 1 januari neemt Lula da Silva het over. Bolsonaro heeft zijn nederlaag tegen Lula nooit toegegeven, maar gaf wel de toestemming voor de voorbereidingen voor de machtsoverdracht.

Meest gelezen