Belga Image

Hallo dagtrippers! We trekken er gemiddeld 10 keer per jaar op uit, vooral naar de kust

Voor het eerst is er een grootschalig onderzoek gedaan naar het aantal dagtripjes dat we maken binnen Vlaanderen en Brussel. Een jaar lang werden elke twee weken 3.000 Belgen bevraagd over hun daguitstapjes. Daaruit blijkt dat we gemiddeld 10 keer per jaar een dagtrip maken en dat de kust de populairste bestemming is. Gemiddeld geven we 32 euro uit tijdens zo'n daguitstap.

Geert en Hilde uit "In de gloria" zijn waarschijnlijk de bekendste dagtrippers van het land, maar uit een grote studie van onder meer Toerisme Vlaanderen blijkt nu dat alle Belgen graag op dagtrip gaan. Een heel jaar lang kregen 3.000 Belgen om de twee weken de vraag of ze op dagtrip waren geweest binnen Vlaanderen of naar Brussel, waar ze naartoe waren geweest en wat ze ter plaatse hebben gedaan. De definitie van een dagtrip: minstens 20 kilometer van huis en minstens drie uur weg geweest.

Alles opgeteld maakten de Belgen 81 miljoen dagtripjes in Vlaanderen of Brussel, oftewel gemiddeld 9,7 trips per persoon. De meest populaire bestemming voor een dagtrip is de kust (18 miljoen trips), maar ook wandelen in de natuur of een bezoek aan een stad zijn populair. Het gezelschap voor een dagtrip bestaat gemiddeld uit 3,3 personen, bij één op de vijf uitstappen zijn er ook kinderen bij.

2,7 miljard omzet dankzij dagtrippers

Bij een dagtrip hoort natuurlijk ook een terrasje of een ijsje. Gemiddeld geven we 32 euro uit als we een uitstap maken. Het grootste deel daarvan (17,7 euro) gaat naar horeca, de rest geven we uit bij het shoppen, voor een toegangsticket in een museum of aan andere zaken zoals parking of openbaar vervoer. Wat we uitgeven hangt sterk af van waar we naartoe gaan. Een bezoek aan een stad valt duurder uit (gemiddeld 50 euro per persoon) dan een wandeling in de natuur (gemiddeld 18 euro per persoon).

In totaal leveren al die dagtrips 2,7 miljard euro omzet op voor de Vlaamse en Brusselse economie.

Sinds de coronacrisis hebben mensen ontdekt dat je niet uren in de auto of op het vliegtuig hoeft te zitten voor mooie natuur en cultuur

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA)

Het is de eerste keer dat dergelijk onderzoek gebeurt, dus de resultaten vergelijken met voorbije jaren kunnen we niet. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) is in elk geval tevreden met de cijfers. "Tijdens de coronacrisis hebben we kosten noch moeite gespaard om Vlaanderen vakantieland te promoten", klinkt het. "Sinds de pandemie hebben veel mensen ontdekt dat ze ook voor mooie natuur en cultuur geen uren in de auto of op het vliegtuig moeten zitten." 

Naast de dagtrippers zijn er ook omgevingsrecreanten, dat zijn mensen die op uitstap gaan in een straal van 20 kilometer rond hun woonplaats. Dat gaat volgens het onderzoek in totaal om 55 miljoen uitstapjes per jaar, goed voor 1 miljard euro omzet.

Belangrijk voor wie het financieel moeilijk heeft

Dagtrips zijn een belangrijke vorm van toerisme, want voor mensen die het financieel moeilijk hebben is het vaak de enige manier om op vakantie te gaan, zegt Vincent Nijs van Toerisme Vlaanderen. “De impact van een vakantie wordt vaak onderschat, ook al is het maar voor één dag. Oog in oog staan met een Vlaamse Meester, of eens even weg van huis is goed voor je welzijn.”

Lokale besturen zien meestal liever toeristen komen die ook blijven logeren, want dat brengt meer op. “Het klopt dat we vooral inzetten op verblijfstoerisme”, aldus Dirk De fauw, burgemeester van Brugge (CD&V). “Maar we zien in deze studie duidelijk dat dagtoeristen in een stad gemiddeld 50 euro uitgeven. Als je met drie mensen naar Brugge komt zitten we dus aan 150 euro."

Meest gelezen