©  REUTERS

Rode Duivels zullen het graag zien: tegenstanders Kroatië en Marokko maken weinig indruk in nonmatch en komen niet ongehavend uit de strijd

Kroatië en Marokko hebben elkaar in evenwicht gehouden in de eerste wedstrijd in de groep van de Rode Duivels. Beide ploegen creëerden amper kansen en slaagden er niet in om hun tempo in de wedstrijd op te krikken. 0-0 was dan ook een logische uitslag. De Rode Duivels kunnen zo vanavond mits een zege tegen Canada alleen aan de leiding van groep F komen.

Valerie Van Avermaet

Sleutelmoment: Geen. In deze zoutloze partij was er geen moment het woord sleutelmoment waardig.

Man van de match: Niemand. Opnieuw: in deze zwakke partij was er geen speler de naam man van de match waardig.

Hem gaan we ook onthouden: Marokko-doelman Bounou kwam de weinige keren dat het moest goed tussen. Hij maakt al even furore in Spanje bij Sevilla en toont zich nu ook op het WK.

Marokko en vicewereldkampioen Kroatië hebben de groep van de Rode Duivels op gang getrapt. Beiden ploegen begonnen voorzichtig aan het WK en stonden verdedigend pal. In een kansarme wedstrijd hielden ze elkaar makkelijk in evenwicht.

De beste kansen waren wel voor Kroatië, maar ze waren dus zeldzaam. Op slag van rust zette Sosa laag voor vanop links en vond hij Vlasic in de kleine rechthoek. Die zag zijn poging echter uitstekend gered worden door Marokko-doelman Bounou. In de tweede helft kon Bounou op een corner de bal net op tijd wegtikken voor de voeten van de Kroaten, maar Lovren kon daarna toch op doel besluiten. Het was Amrabat (ex-Club Brugge) die de poging van de lijn haalde.

Verder zagen we twee ploegen die graag vanuit balbezit geduldig opbouwen, maar die er niet in slaagden om een tempo te ontwikkelen om de ander uit verband te spelen. De Marokkanen toonden zich vaak net iets te slordig in balbezit, maar met hun goede druk op de bal maakten ze het ook de Kroaten moeilijk om op te bouwen.

©  REUTERS

Terwijl de Kroaten vooral leken te wachten op een geniale ingeving van sterspeler Modric, ging het bij Marokko zoals verwacht heel vaak over rechts. Niet verwonderlijk met rechtsachter Hakimi en rechterwinger Ziyech op die flank. Al kon die laatste zijn weinige speelminuten bij Chelsea maar moeilijk verbergen. Hij zat niet geweldig in de match. Al kon hetzelfde van Hakimi gezegd worden. Zijn snelheid kwam pas in de tweede helft af en toe bovendrijven, maar meer dan een goede vrije trap en een voorzet die niemand bereikte, leverde dat niet op. Ook de bij Standard verguisde Selim Amallah stond in de basis bij Marokko, maar ook hij werkte een redelijk onzichtbare wedstrijd af.

Beide ploegen moesten zo vrede nemen met een gelijkspel én zagen een speler geblesseerd uitvallen. Bij Kroatië bleef aanvaller Vlasic na rust in de kleedkamer, terwijl Bayern-verdediger Mazraoui in de tweede helft naar de kant moest voor Marokko met pijn aan de ribben. Vooral voor de troepen van bondscoach Walid Regragui een ferme aderlating, al zullen de Rode Duivels er niet rouwig om zijn.