Oud fragment met Matthijs van Nieuwkerk drijft boven: “Niks erger dan iemand die je helemaal uitscheldt”

De storm rond Matthijs van Nieuwkerk (62) is nog niet gaan liggen. Nu de Nederlandse presentator wordt beschuldigd van een “angstcultuur” bij ‘De wereld draait door’, drijft een video boven waarin hij zulk gedrag veroordeelt. Van Nieuwkerk vertelt hoe hij zelf het slachtoffer werd van beledigingen.

“Wat is je ergste ervaring ooit?” Die vraag krijgt Matthijs van Nieuwkerk voor de voeten in een oud fragment uit 2012, waarin hij wordt geïnterviewd in het programma College tour. Zijn antwoord voelt bij velen erg wrang. “Iemand die voor je neus staat, neus aan neus bijna, met een soort glazige blik en die je helemaal uitscheldt. Dat je de grootste lul bent. Een zakkenvuller en ga zo maar door. Dat vind ik heel vervelend.”

De presentator zegt het vastberaden, en veroordeelt het. Maar nu wordt hijzelf door tientallen ex-medewerkers beschuldigd van dat soort gedrag. Ze getuigden hoe hij jarenlang een angstcultuur hanteerde op de redactie van zijn talkshow De wereld draait door, en collega’s vanop centimeters afstand “toeschreeuwde, vernederde en intimideerde”. “Het was alsof de duivel in hem kroop”, klinkt het.

(lees verder onder het videofragment)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De beelden doen druk de ronde op sociale media en schieten in het verkeerde keelgat. “In de spiegel kijken is ook hartstikke vervelend”, sneert een twitteraar. Anderen noemen Van Nieuwkerk een hypocriet en wijzen erop dat hij zich dus bewust was van zijn fouten. “Volgens zijn eigen normen is hij 100 procent schuldig.”

Na de beschuldigingen stapte Van Nieuwkerk op bij de Nederlandse omroep BNNVara. Zijn excuses bleken niet voldoende. “Dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk”, reageerde de presentator.(dvg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer