Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bij de lancering van het energiebesparingsprogramma ‘Aster’ in een sociale woonwijk in Roeselare.
Volledig scherm
PREMIUM
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) bij de lancering van het energiebesparingsprogramma ‘Aster’ in een sociale woonwijk in Roeselare. © Maxime Petit

Hier een sociale woning, maar eigen woning of grond in het buitenland: 1 op de 2 gecontroleerde huurders loopt tegen de lamp

Politiek309 sociale huurders zijn er het afgelopen anderhalf jaar op betrapt dat ze ook nog een eigendom in het buitenland hebben, dat is bijna de helft van wie gecontroleerd is. Zij hebben volgens de wet geen recht op een sociale woning in Vlaanderen, maar slechts één op de drie sociale huisvestingsmaatschappijen controleert erop. Onder meer Gent en Leuven lopen achter. Wat riskeren de overtreders? En hoe kan wie schrik heeft zijn straf nog ontlopen? “Mogelijk zien we nog maar het topje van de ijsberg.”

350 reacties

  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Er waren in Vlaanderen in 2021 liefst 145.332 sociale huurders. 322 daarvan zijn de laatste 2 jaar betrapt op fraude met bezit van een eigendom in het buitenland. Dat kan evengoed een huis zijn dat in puin ligt of een grond/eigendom die men later geërfd heeft. En ook die fraude mag aangepakt worden. Maar wil de N-VA evenveel werk maken van frauderende zelfstandigen en ondernemers. Verhoudingsgewijs moeten dat er veel en veel meer zijn.
  • victor vandesande

    1 jaar geleden
    Hoog tijd dat ze alles controleren, 50 percent zijn foefelaars met buitenlandse eigendommen., wel , dat ze dat terug in hun thuisland gaan wonen als rt daar beter is.
  • Lode vleminckx

    1 jaar geleden
    Iedereen weet dat maar ze doen er niks aan
  • Roger Poot

    1 jaar geleden
    In Brussel is het nog erger, maar ze doen er niets aan.....
  • Guido Parker

    1 jaar geleden
    België staat nummer 1 wat betreft strooien met geluk.