AFP or licensors

Voor wie niet van voetbal houdt: dit moet je weten over Canada, de tegenstander van de Rode Duivels

Het is écht aan ons, nu: de Rode Duivels spelen vanavond hun eerste WK-wedstrijd in Qatar. Tegenstander is Canada. Voor wie niet meteen gebeten is door het spelletje, maar toch meekijkt voor de sfeer en de gezelligheid: dit is goed om weten over die Canadezen.

Het is de tweede keer dat Canada aantreedt op een WK Voetbal. De eerste keer was in 1986. Ze verloren toen al hun matchen. Straffer nog: ze scoorden niet één keer. Dat is een dingetje bij de Canadezen: ze hebben iets goed te maken.

  • Alhoewel, een dingetje: het WK leeft niet echt bij de Canadezen – nog minder dan bij ons. Voetbal (zeg: "soccer" wanneer je tegen een Canadees praat) moet in populariteit onderdoen voor ijshockey, American football en honkbal.
  • Als er een Canadese voetballer is die je in de gaten moet houden vanavond, dan is het Alphonso Davies. Sterspeler van 22. Speelt op links, in de verdediging (zeg: "linksback", of beter nog: "wingback"). Is geboren in een vluchtelingenkamp in Ghana. Zijn gezin kreeg asiel in Canada toen hij vijf was. Nu speelt hij bij Bayern München, een van de beste ploegen van Europa. Goed om horen: volgens kenners haalt hij bij de Canadese ploeg niet het niveau dat hij bij München haalt. Minder goed om horen: even leek het dat hij niet aan de aftrap zou verschijnen vanavond, maar helaas, hij is wel fit.
  • Onze sterspeler, Romelu Lukaku, is niet speelklaar. Sukkelt met een blessure. Dat moet je jammer vinden.
  • Er is sprake van een bromance in de verdediging bij de Canadezen: Alistair Johnson en Kamal Miller zijn onafscheidelijk. Ze speelden als kind samen op een pleintje. Nu verdedigen ze de kleuren van FC Montréal. En van de Canadese ploeg. Van een bromance bij ons, Belgen, hebben wij geen weet.
  • Twee Canadezen spelen om den brode in de Belgische competitie, bij Club Brugge. Tajon Buchanan (23) is een vleugelspeler op rechts (zeg: "winger"), Cyle Larin (27) een spits (zeg: "centrumspits"). Respectievelijke marktwaarde: twaalf en zes miljoen euro. Bij Club Brugge hopen ze dat ze het allebei goed doen, daar in Qatar: dat krikt hun transferwaarde op.
Cyle Larin en Tajon Buchanan bij Club Brugge
  • Een ex-Rode Duivel maakte ooit de omgekeerde beweging: Laurent Ciman wisselde in 2015 Standaard Luik voor FC Montréal. Niet zozeer om sportieve redenen, wel om familiale: zijn dochtertje kampt met een vorm van autisme, en in Canada hebben ze een nog betere gezondheidszorg dan bij ons.
  • Over marktwaarde gesproken: van de 22 voetballers die vanavond aan de aftrap zullen staan, haalt slechts één Canadees de top-5 van best betaalde spelers. Alphonso Davies doet met zijn jaarlijks brutoloon van 11,2 miljoen euro net iets beter dan "onze" Yannick Carasco (10,06 miljoen – ja, die nul na de komma is belangrijk), en net iets minder dan "onze" Romelu Lukaku (12 miljoen euro). Eden Hazard prijkt in die ranking op eenzame hoogte: hij verdient jaarlijks 31,25 miljoen euro bruto. En daar hoeft hij niet eens voor te spelen bij zijn ploeg, Real Madrid. Erger nog: ze willen zelfs niet dat hij speelt, hij zit doorgaans op de bank, als invaller.
  • Vanavond komt Eden Hazard wel aan de bak. Veel Belgische voetbalfans betreuren dat. Verwacht je aan uithalen als: "hij zit niet in de match", "hij is zijn versnelling kwijt", en "maar allez, Martinez, vervang die dan toch!"
  • Roberto Martinez is sinds augustus 2016 bondscoach van de Rode Duivels. Dat is voor veel Belgische voetbalfans al te lang. De Belgische voetbalbond was van plan om zijn contract nog voor de start van het WK te verlengen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Voetbalfans juichen dat toe.
  • Niet alleen de fans, ook de buitenlandse pers kijkt argwanend naar Martinez. Een krantenkop om dat illustreren: "Kan Martinez eindelijk bewijzen dat hij het genie is dat hij denkt te zijn?"
  • De coach van de Canadezen, John Herdman (47), is een Brit zonder groots palmares. Hij heeft wel WK-ervaring: hij coachte de vrouwenvoetbalploeg van Nieuw Zeeland op het WK van 2007 en het WK van 2011. "Sympathiek van hem", denkt de doorsnee voetbalfan dan. Onder zijn leiding steeg Canada op de wereldranglijst van de FIFA van de 83e naar de 41e plek. 
  • Ter vergelijking: de Rode Duivels zijn gezakt op die ranking. We stonden vier jaar lang op één, maar zijn sinds kort tweede. Na Brazilië. 
  • De Canadese pers schat ons wél hoog in. In hun power-ranking staan we op de vijfde plek, als het op kandidaat-winnaars van dit WK aankomt. Ook sympathiek van hen. 
  • Geld is een issue bij de Canadezen: de spelers vinden dat de bond hen te weinig betaalt. Een maand geleden gingen ze nog collectief in staking. Ze weigerden een vriendenwedstrijd tegen Panama te spelen. De Canadese bond ontving ondertussen 10 à 15 miljoen euro van de FIFA, alleen al om aan het WK deel te nemen.
  • Om netjes in miljoenen af te ronden: de winnaar van dit WK rijft 40 miljoen euro in kas, het hoogste winstbedrag voor een WK ooit. Als onze Rode Duivels straks als eerste eindigen (ja, we leven op hoop), neemt elke speler 435.000 euro bruto mee naar huis. Een peulschil. Voor een topvoetballer.

Wat is de houding van Canada ten opzichte van het WK?

Net zoals de Belgische voetbalbond heeft Canada Soccer de werkomstandigheden van de migrantenarbeiders in Qatar veroordeeld, al gaat de reactie volgens veel Canadezen niet ver genoeg. "Canada Soccer ondersteunt het voortdurende streven naar meer vooruitgang met betrekking tot de rechten van arbeiders en inclusiviteit. FIFA erkent deze belangrijke zaken en bespreekt ze met de verschillende organisaties en aandeelhouders."

Het was ook in Canada lang zoeken naar een geschikte delegatie die het land zou vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap. Uiteindelijk werd drie dagen voor de wedstrijd tegen België beslist dat alleen de minister van Ontwikkelingssamenwerking Harjit Sajjan en een parlementslid naar Qatar trekken. Veel Canadezen reageren teleurgesteld op de beslissing om toch een delegatie naar Qatar te sturen.

Meest gelezen