© Photo News

Vrouw op huwelijksreis aangehouden na lezen van Syrisch boek

De politie heeft op de luchthaven van Doncaster in Groot-Britannië een Britse moslima aangehouden omdat ze een boek over Syrische kunst aan het lezen was. Toch waren de verdachtmakingen van de vrouw onterecht. Ze was namelijk gewoon op huwelijksreis.

elaw

De 27-jarige Faizah Shaheen, die in Leeds geboren werd, werd door de douane op de luchthaven van het Britse Doncaster uit de rij gehaald en verhoord. Het boordpersoneel had alarm geslagen bij de autoriteiten omdat Shaheen zich “verdacht” gedragen zou hebben. Die achterdocht bleek te maken te hebben met het boek over de Syrische kunst en cultuur dat de vrouw op haar vlucht had gelezen. Shaheen werd gedurende 15 minuten ondervraagd onder de voorwaarden van de Britse terreurwet. Daarna mocht ze beschikken.

Huwelijksreis

Toch bleek de vrouw niets te maken te hebben met terrorisme. Shaheen kwam namelijk gewoon terug van haar huwelijksreis, die ze doorgebracht had in Marmaris, Turkije. Het boek in kwestie, Syria Speaks: Art and Culture from the frontline, is een collectie essays, kortverhalen, gedichten, liederen, foto’s en cartoons van Syrische makelij. “Ik was totaal onschuldig,” aldus de moslima, “maar ik werd behandeld alsof ik een crimineel was.”

Ironisch genoeg werkt de Britse in de psychiatrie en is haar functie juist het voorkomen van radicalisering bij jongeren. “Het was een erg pijnlijke ervaring”, zei de vrouw nog. “In plaats van na te genieten van mijn huwelijksreis, kan ik alleen maar over dit incident praten.” Daarom besloot de vrouw dan ook klacht in te dienen tegen Thomson Airways, de luchtvaartmaatschappij die haar op haar gedrag gewezen had.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer