België heeft een nieuwe astronaut. Wordt hij de eerste Europeaan op de maan?

Tijdens de vergadering van vertegenwoordigers van de lidstaten van het Europese Ruimteagentschap (ESA) werd de nieuwe selectie Europese astronauten bekendgemaakt. 

Waarom is dit belangrijk?

België is een van de grotere partners van de ESA. Toch zijn er tot nu toe nog maar twee Belgen, Frank De Winne en Dirk Frimout, naar de ruimte gegaan. 

De essentie: Vandaag werd bekendgemaakt dat Raphaël Liégeois, een 34-jarige neurowetenschapper, de derde Belgische astronaut zal worden. 

  • Liégeois en de andere kersverse astronauten die woensdag werden gekozen, zullen de komende jaren mogelijk deelnemen aan missies naar de ruimte.
  • Het is niet ondenkbaar dat de Belg naar het Internationale Ruimtestation (ISS) gestuurd zal worden. 
  • Een andere mogelijkheid is een bemande missie naar de maan. Dat zou van Liégeois de eerste Europeaan op het hemellichaam maken. Of er effectief Europeanen naar de maan zullen worden gestuurd, zal nog met de NASA worden onderhandeld.
  • Ook een missie naar de Lunar Gateway is mogelijk. Dat wordt een ruimtestation in een baan rond de maan, dat gebruikt moet worden als een tussenstation voor astronauten die verder naar het hemellichaam zullen reizen.

Ook nog: Er zijn in totaal vijf andere kandidaten geselecteerd om het Europese astronautenkorps te vergezellen. 

  • Een van hen, de Brit John McFall, zal de eerste astronaut met een handicap worden. McFalls been werd enkele jaren terug geamputeerd, na een ongeluk met een motorfiets. 
  • Ook is een reservepool van zo’n twintig reservisten gekozen. Daar zitten geen Belgen bij. Zij zullen jaarlijks een minieme training krijgen en zullen enkel worden ingezet indien er plaatsen vrijkomen.
  • Bij de beroepsastronauten zijn ook de Franse Sophie Adenot, de Spaanse Pablo Álvarez Fernández, de Britse Rosemary Coogan en de Zwitser Marco Sieber. Zij zullen een bestaand team van zeven astronauten vervolledigen.

De achtergrond: De Belgische staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) had eerder beloofd om een Belg op de lijst te proberen krijgen.

  • België heeft het ruimtevaartbudget immers met 50 miljoen euro verhoogd, naar een jaarlijks bedrag van 325 miljoen. 
  • Volgens Dermine is België de vijfde grootste bijdrager aan de ESA. Per capita zou België zelfs op de eerste plaats staan, meldt De Tijd.
  • Tijdens de gesprekken in Parijs werd ook het ESA-budget voor de komende jaren bepaald. De ministers hadden gehoopt op een verhoging met 25 procent naar 18,7 miljard. Uiteindelijk is een verhoging van 17 procent overeengekomen voor de komende jaren. Het budget voor de komende drie jaar zal 16,9 miljard bedragen.
Meer