Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Natuurhulpcentrum bevrijdt twee vechtende bevers uit put in Bokrijk

Het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen heeft twee vechtende bevers bevrijd die in Bokrijk in een put waren gesukkeld. Eén bever had serieuze verwondingen opgelopen en moest verzorgd worden. Volgens de bioloog van het Natuurhulpcentrum, Frederik Thoelen is het uitzonderlijk dat bevers die verwant zijn met elkaar vechten. 

De twee bevers tuimelden in een afwateringsput in Bokrijk en raakten er niet meer uit. De dieren raakten gestresseerd en begonnen vervolgens elkaar te bijten. Eén van de twee bevers was zo toegetakeld dat medewerkers van het Natuurhulpcentrum het dier moest meenemen. Het andere dier lieten ze op die plek vrij. “Binnen een familie bevers wordt er normaal niet gevochten. Als er een indringer de familie betreedt dan wordt die wel weggejaagd. In dat geval durven bevers wel bijten”, zegt Frederik Thoelen, bioloog van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. Dat binnen een familie bevers elkaar bijten is dus uitzonderlijk. “De dieren waren duidelijk in paniek”, zegt Thoelen. 

Oehoe en roodkeelduiker

Het Natuurhulpcentrum kreeg de laatste dagen nog andere opvallende gasten binnen. Ook een oehoe en een roodkeelduiker hadden verzorging nodig. De oehoe werd slachtoffer van het verkeer in Bilzen. Het dier hield er een diepe wonde aan zijn vleugel aan over. De wonde moest gehecht worden. Een zeldzame roodkeelduiker werd verzwakt gevonden in Heers. De vogels overwinteren aan de Noordzee en worden dus zelden in het binnenland waargenomen. Het Natuurhulpcentrum diende het dier eerste zorgen toe en bracht het naar het opvangcentrum in Oostende dat die  beter uitgerust is voor de opvang van zeevogels. 

Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Meest gelezen