Waarom het publiek bij Sporza Wintercircus ofwel een hoofdtelefoon op heeft of een oortje in heeft

Opvallend beeld tijdens Sporza Wintercircus, het VRT-programma rond België-Canada, woensdagavond. In het publiek had iedereen ofwel met een hoofdtelefoon op ofwel oortjes in. Die oortjes zullen er altijd zijn, de hoofdtelefoons enkel bij de Rode Duivels-matchen. Maar waarom is dat nodig?

Paul Demeyer

Eerst dat publiek met een hoofdtelefoon op. “Dat zijn mensen met een visuele beperking. Zij volgen de matchen en het programma middels een audiodescriptie in hun over ear-hoofdtelefoon. Dat is een project dat de VRT opzet samen met het agentschap Inter, dat ijvert voor inclusie”, zegt Thomas Desmet van Inter.

“Luisteren naar audiodescriptie is niet hetzelfde als luisteren naar Peter Vandenbempt die commentaar geeft”, aldus Desmet. “Vandebempt geeft commentaar bij wat er te zien is. Audiodescriptie beschrijft wat er te zien is. Bijvoorbeeld: die strafschop in de match van woensdagavond. De commentator van de audiodescriptie zei dan gedetailleerd waar Thibaut Courtois juist stond in zijn doel en dat hij met zijn armen zwaaide, hoe de bal dan werd getrapt en waar de spelers naartoe renden nadat Courtois de bal wegsloeg. Zo commentaar geven, is zeer intensief. Daarom deden ze dat met twee: de bekende VRT-nieuwslezer Chris Van den Abeele en Gunther Hilkens”

Ook voor de match, tijdens de rust en na de match was er audiodescriptie. Dan beschreef een derde commentator bijvoorbeeld het FIFA-filmpje, met dat lint en die kinderen. Of gaf hij simultaan vertaling van het Engelstalige interview met trainer Roberto Martinez.

Audiodescriptie bij voetbal is verre van nieuw. Het agentschap Inter verzorgt al tien jaar de blindentribune bij de matchen van Anderlecht, Genk, Gent, Brugge en Antwerp en bij de wedstrijden van de Duivels in het Koning Boudewijnstadion. “Maar dit is de eerste keer dat we voor het WK samenwerken met de VRT. We doen het enkel bij de matchen van de Rode Duivels. Maar niet alleen voor de vijf blinden en slechtzienden bij Karl Vannieuwkerke. Op VRT MAX kan heel Vlaanderen meeluisteren met de audiodescriptie”, zegt Thomas Desmet.

Aan tafel dragen de presentator en de analisten ‘in-ears’ voor de versterking van het geluid.  ©  VRT

Oortjes om te houden

Dat zijn dus de mensen die met die kleurige lichtgevende koptelefoons in het publiek zitten. Maar wie goed keek, zag dat iedereen in het publiek een oortje in heeft. “Dat is omdat de akoestiek in het Wintercircus niet toelaat om luidsprekers naar het publiek te richten, zoals dat bij andere uitzendingen het geval is ”, klinkt het bij VRT. “Daarom krijgt iedereen in het publiek oortjes. Daarmee horen ze exact hetzelfde als wat de kijkers thuis horen.”

Om hygiënische redenen krijgt iedereen in het publiek nieuwe oortjes, voor elk van de 64 WK-wedstrijden vanuit Sporza Wintercircus. Dus na de uitzending mag je ze meenemen naar huis. Het zijn geen draadloze oortjes. Je plugt ze met een kabeltje in, in een audio-ontvanger. Om ze zo weinig mogelijk te laten opvallen op tv, zijn het zwarte oortjes.

Aan tafel dragen de presentator en de analisten in-ears voor de versterking van het geluid.

Er zijn nog publiekplaatsen vrij voor Sporza Wintercircus in Gent. Reserveren (6,99 euro) op: https://www.vrt.be/nl/aanbod/sporza/sporza-wintercircus/programma/

LEES OOK. Sporza klaar om het voetbal te vieren en de schaduwkant van WK te belichten: “Ik heb de verontwaardiging nooit zo groot geweten”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER