Pixabay

20.000 euro verdwenen uit kas van oudercomité gemeentescholen in Assenede, parket voert onderzoek naar penningmeester

Het parket onderzoekt of een vrouw uit Assenede geld ontvreemd heeft uit de kas van het oudercomité van de gemeentescholen. Ze was vrijwillig penningmeester en zou zo'n 20.000 euro uit de kas gebruikt hebben om haar eigen schulden te betalen. Zelf beweert ze het slachtoffer te zijn van internetfraude. Met allerhande acties probeert het oudercomité de achterstallige facturen te betalen. 

"Eén maand na de schoolstart, in oktober, hebben we gemerkt dat er iets niet pluis was", vertelt Jeroen Degrieck. Degrieck is voorzitter van het oudercomité dat aan de gemeentescholen in Bassevelde en Boekhoute, allebei deelgemeenten van Assenede, verbonden is. "We hebben de financiën toen onderzocht en half oktober zijn we tot de vaststelling gekomen dat er dingen gebeurd waren die niet kunnen."

We hebben begrepen dat onze penningmeester in financiële problemen zat, maar het kan nooit de bedoeling zijn om middelen die voor scholen en kinderen bedoeld zijn, te gebruiken om financiële problemen op te lossen
Jeroen Degrieck, voorzitter oudercomité Bassevelde en Boekhoute

Er bleek geld verdwenen te zijn en verschillende facturen werden nooit betaald, zegt Degrieck. "Door de verschillende acties die we elk schooljaar opzetten, hebben we met het oudercomité wat reserves opgebouwd. In uitzonderlijke tijden, zoals de coronajaren, konden we die aanspreken. Die reserves waren verdwenen. Onze penningmeester had ze ontvreemd. We hebben begrepen dat die persoon in financiële problemen zat, maar het kan nooit de bedoeling zijn dat middelen die bedoeld zijn om scholen, kinderen en ouders te ondersteunen, gebruikt worden om financiële problemen op te lossen."

Parket Oost-Vlaanderen onderzoekt twee klachten

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat het een klacht onderzoekt van een vrouw wegens oplichting door onbekenden. Het gaat hier om internetfraude. Ook het oudercomité diende een klacht in bij het parket tegen de vrouw, wegens diefstal en oplichting. Volgens Degrieck gaat het in totaal om zo'n 20.000 euro. 

Tijdens de wintermaanden krijgen alle leerlingen gratis soep op maandag, die actie hebben we tijdelijk moeten stopzetten
Jeroen Degrieck, voorzitter oudercomité Bassevelde en Boekhoute

"We zaten letterlijk én figuurlijk in de put. Onze middelen waren weg, maar er zijn ook een aantal facturen onbetaald gebleven." En dat heeft zijn gevolgen voor de werking van het oudercomité. "We hebben uiteraard gekeken naar onze uitgaven. Eén van onze acties hebben we tijdelijk moeten stopzetten. Tijdens de wintermaanden krijgen alle leerlingen gratis soep op maandag. Maar als we de facturen van de keuken niet kunnen betalen, is het niet correct om daarmee verder te gaan."

Als alles goed gaat, krijgen de kinderen vanaf maandag opnieuw soep, want het oudercomité is niet bij de pakken blijven zitten. "We hebben verschillende acties op poten gezet om recht te krabbelen en al onze engagementen na te komen. We krijgen daarbij veel steun van de hele gemeenschap in Boekhoute. Verenigingen, maar ook de scholen en ouders, vragen hoe ze ons kunnen helpen en sommigen springen ook financieel bij."

Betere controle

"Dat sterkt ons gevoel om recht te krabbelen. We hebben al een paar duizend euro kunnen recupereren waardoor we de meest dringende facturen kunnen betalen. Nu richten we al onze energie op onze kerstmarkt, die we op 10 december organiseren met de steun van heel wat organisaties."

We hebben al onze volmachten herbekeken en alle financiële zaken gebeuren nu schriftelijk én onder toezicht van twee personen

Jeroen Degrieck, voorzitter oudercomité Bassevelde en Boekhoute

Sinds het voorval worden de financiën binnen het oudercomité ook anders aangepakt. "Een vereniging werkt op basis van vertrouwen, maar we kunnen elkaar niet meer blind vertrouwen. Daarom hebben we al onze volmachten herbekeken. Onze financiële zaken gebeuren nu schriftelijk, via overschrijving, maar ook met toezicht. Er zijn nu twee mensen die naar alle transacties kijken. Zo hopen we nooit meer in een dergelijke situatie terecht te komen. Als we iets geleerd hebben, dan wel dat we ons beter moeten organiseren."

Meest gelezen