Sarah Palin, rechts op de foto, tijdens de campagne.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Voormalige vicepresidentskandidaat Sarah Palin opnieuw niet verkozen in Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

Sarah Palin, voormalig vicepresidentskandidaat voor de Republikeinen, is opnieuw niet verkozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Palin verloor voor de tweede keer in enkele maanden tijd van de Democrate Mary Peltola, die er in augustus tijdens een speciale verkiezing al voor gezorgd had dat de zetel in Alaska voor het eerst in 50 jaar in handen kwam van de Democraten.

De zetel van Alaska (de staat heeft er maar één in het Huis) was een van de weinige zetels die nog moesten worden toegekend aan een kandidaat. De Democrate Mary Peltola nam het op 8 november op tegen twee Republikeinen, onder wie de voormalige vicepresidentskandidaat Sarah Palin, een van de boegbeelden van de conservatieve Tea Party binnen de Republikeinse Partij. Peltola trok aan het langste eind, zo blijkt nu.

Peltola, die deel uitmaakt van de inheemse bevolking van Alaska, won in augustus al een eerste keer van Palin, toen een speciale verkiezing werd gehouden na het overlijden van volksvertegenwoordiger Don Young. Nu wint ze dus ook een volledige termijn van twee jaar: volgens CNN haalde Peltola ruim 54 procent en Palin 45 procent. Palin vervoegt zo het rijtje van door Donald Trump gesteunde rechtse kandidaten die hun verkiezing niet gewonnen hebben.

Peltola is de eerste inheemse uit Alaska die een zetel in het Congres weet te veroveren. Zowat een kwart van de bevolking van Alaska is inheems. De meesten onder hen zijn niet uitgesproken Republikeins of Democratisch.

Mary Peltola, de eerste inheemse uit Alaska die een zetel in het Congres wist te veroveren.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Door de bekendmaking van de uitslag in Alaska hebben de Democraten nu 213 zetels in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben er 220, 2 meer dan de 218 die nodig zijn voor een meerderheid. Het is nu enkel nog wachten op het resultaat van een district in Californië en een district in Colorado, waar de Republikeinse kandidaten een voorsprong hebben van een paar honderd stemmen.

De voorsprong van de Republikeinen in het Huis wordt dus maar iets groter dan de voorsprong die de Democraten vandaag nog hebben (220 tegen 213, met twee zetels die niet ingevuld zijn). Op 3 januari gaat het "nieuwe" Huis van Afgevaardigden aan het werk.

De Senaatszetel die verkiesbaar was gesteld (een van de twee) gaat dan weer opnieuw naar de Republikeinse Lisa Murkowski. Zij was de enige Republikeinse senator die gestemd heeft voor de afzetting van Donald Trump na de bestorming van het Capitool en kandidaat was voor een herverkiezing. Ze haalde het van haar Republikeinse rivaal Kelly Tshibaka, die door Trump gesteund werd, en de Democraat Pat Chesbro.

Meest gelezen