Cryptomiljardair Mike Novogratz pleit voor regulering cryptosector: “Onze industrie heeft gefaald”

De grootste aller cryptostieren onderwerpt in een recent interview de cryptowereld aan een kritische lezing.

Waarom is dit belangrijk?

Dikke wolk 'parfum de crise' boven crypto. De koersen van de grootste munten kenden een enorme terugval, en verschillende middelgrote cryptobeurzen en -banken werden failliet verklaard na een liquiditeitscrisis. Het groteske fraudeverhaal rond cryptobeurs FTX betekent misschien nog de grootste opdoffer voor de industrie.

In het nieuws: Mike Novogratz, CEO van crypto-investeringsfirma Galaxy, maakt de balans op van een sector die kampt met een knoert van een vertrouwenscrisis. Volgens de adept van het eerste uur is na het FTX-debacle regulering van de cryptowereld door de overheid onvermijdelijk.

Sociopaat

De quotes: Gevraagd naar de rommelige boekhouding van FTX, en het feit dat werknemers mogelijk zelfs bedrijfskapitaal gebruikten om vastgoed op de Bahama’s te kopen, betoogt Novogratz tegenover de zakenzender CNBC: “Dit gaat over transparantie en openheid, in vele opzichten.

  • Onze industrie heeft gefaald in zelfregulering. Ik denk dat de geldkant van crypto, bedrijven, zoals het onze, die kopen en verkopen en uitlenen en in derivaten handelen, gereguleerd gaan worden en dat zou ook zo moeten”, klinkt het.
  • “Ik denk dat munten moeten worden afgezonderd op je rekening, en ze mogen niet worden uitgeleend tenzij je toestemming geeft om ze uit te lenen”, aldus nog Novogratz.
  • “Het gaat altijd om het opbouwen van vertrouwen met je klanten. En op dit moment hebben we een tekort aan vertrouwen. Mensen denken nu dat iedereen een sociopaat is die het ene zegt en het andere doet”, besluit de industriebons.
  • Eerder dit jaar had Novogratz, naar aanleiding van het omvallen van sommige cryptobanken, overigens nog gezegd dat spelers met onverantwoordelijke hefbomen “zich dienen te schamen”.

Duidelijkere regels

De positieve spin: Hij merkt echter ook op dat andere beurzen dan FTX, zoals BlockFi, duidelijkere regels hebben over het gebruik van het geld van hun klanten.

  • Daarnaast ziet de miljardair de catastrofes van het voorbije cryptojaar eerder als groeipijnen dan als symptomen van aftakeling bij een industrie in verval: crypto (en vooral: Bitcoin) is here to stay.
  • “Er zijn 150 miljoen mensen die al besloten hebben om een deel van hun nettowaarde op te slaan in Bitcoin, in deze gedecentraliseerde gemeenschap die geverifieerd is in cryptografie. Dus in geen enkele wereld gaat Bitcoin weg”, voorspelt de Amerikaan.

(kg)

Meer