Live | Premier De Croo houdt voet bij stuk: btw-verlaging ‘globaal genomen’ budgetneutraal

Bij de vuurdoop van staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) in het federaal parlement moest vooral premier Alexander De Croo zich verdedigen over het Europees begrotingsrapport. U kunt het debat hierboven live volgen.(blg)

‘De btw op de levering van aardgas en elektriciteit wordt verlaagd naar 6 procent en dat wordt gekoppeld aan de hervorming van de accijnzen waarbij het tarief wordt vastgesteld op basis van de prijzen van 2021’, citeerde premier De Croo uit de begrotingsnotificaties van oktober. ‘In mensentaal: de btw-verlaging wordt globaal gecompenseerd door een hervorming van de accijnzen met 2021 als referentie.’

De Croo gaf wel aan dat de verhoging van de accijnzen eventueel stapsgewijs kan worden ingevoerd, over een periode van maximaal 12 maanden. Maar ‘aan kruissnelheid is dat dus globaal budgetneutraal’, verzekerde hij.

Binnen de regering was discussie ontstaan over de btw-verlaging en de daaraan gekoppelde accijnsverhoging nadat staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) moest opstappen omdat ze met de hogere accijnzen nog geen rekening had gehouden in de begroting die ze aan de Europese Commissie overmaakte. De accijnshervorming dient niet om de budgetneutraliteit van de verlaagde btw te garanderen, klonk het eerder deze week nog bij PS en Ecolo-Groen.

Kan de regering-De Croo nog functioneren na de clashes tussen de liberalen? Die vraag stelt journalist Alexander Lippeveld aan senior writer Bart Brinckman in onze dagelijkse podcast ‘DS Vandaag’.