College in Oudenaarde ziet wifi-verbruik verdubbelen tijdens WK-matchen: "We hebben Sporza geblokkeerd"

In het Bernarduscollege in Oudenaarde werd er maandag en dinsdag tijdens WK-matchen twee keer zoveel wifi verbruikt dan normaal. De school nam intussen maatregelen. "Omdat we vlak voor de examens staan, hebben we Sporza tijdelijk geblokkeerd", zegt directeur Pieter Vyncke. Ook andere scholen monitoren het wifigebruik tijdens het WK.

Voor leerlingen en scholen komt een WK voetbal bijna nooit gelegen. Meestal start een EK of WK half juni, midden in de examens dus. Ook nu, tijdens het WK in Qatar, zijn de voorbereidingen voor de examens volop bezig. En dat niet iedereen met dat laatste bezig is, merken ze in het Bernarduscollege in Oudenaarde.

"Maandag en dinsdag werd ik door heel wat leerkrachten aangesproken dat leerlingen op bepaalde momenten de les niet actief aan het volgen waren", vertelt directeur Pieter Vyncke. "Dat was telkens op het moment dat er een match op het WK bezig was. We hebben dat geanalyseerd en we merkten dat het wifi-verbruik in onze school tijdens die matchen bijna verdubbeld was."

"Ook via een smartwatch volgen ze het WK"

"Door de digisprong beschikt elke leerling over een laptop. Ze weten natuurlijk ook hoe ze snel van het ene naar het andere tabblad kunnen overgaan, dus als de leerkracht even niet kijkt, is het snel gebeurd. Soms kijken ze ook via een smartphone of zelfs via een smartwatch. Daarop kunnen ze geen beelden zien, maar ze krijgen wel constant resultaten binnen en dan wordt de les ook verstoord."

De school besloot dan ook om in te grijpen. "We hebben Sporza geblokkeerd op school. Maar we moeten niet naïef zijn, wij kunnen dat via ons wifi-netwerk wel blokkeren, maar via 4G kunnen de leerlingen natuurlijk op een andere manier kijken."

Vyncke wil het probleem niet groter maken dan het is, maar vooral de timing is slecht. "We moeten het aanpakken omdat we zo dicht bij de proefwerken zijn. Maar ik weet ook dat er vroeger ook allerlei dingen gebeurden die de leerkrachten niet wisten. Alleen is alles nu digitaal en zijn de middelen een pak groter."

Impact op resultaten

Hoe dan ook zal het WK een invloed hebben op de resultaten van sommige leerlingen, denkt Vyncke. "Bij EK's en WK's in juni merkten we dat het voor sommige leerlingen een grote uitdaging was om zich te concentreren op hun proefwerken."

Het college wil de leerlingen wel tegemoet komen en zal de matchen die om elf uur beginnen voor een stuk tijdens de middagpauze vertonen. Enkel vrijdag en maandag zijn er nog matchen om 11 uur en 14 uur, daarna beginnen ze ten vroegste om 16 uur. 

Dat is ook het moment waarop de Rode Duivels donderdag tegen Kroatië spelen. Op zich geen probleem dus, al zitten de meeste leerlingen van het Bernarduscollege dan in de verplichte avondstudie. "Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Interessant om mee te nemen. (lacht)"

"Leerlingen zijn soms heel inventief"

Ook in het VTI Deinze voelt directeur Sam Heyerick dat leerlingen met het WK bezig zijn. “We monitoren dat vanuit onze ICT-dienst. En leerlingen mogen enkel de laptop openen als het nodig is voor de les. Smartphones worden bij het begin van de les afgegeven en in een zakje gestopt. Dat is iets wat we eigenlijk al lang doen." Ondanks de maatregelen, proberen leerlingen toch iets van het WK mee te pikken. "Ze zijn heel inventief: ik heb al de vraag gekregen om voor de les Engels naar de matchen te kijken met Engelstalige commentaar. Goed gevonden, moet ik toegeven”, besluit Heyerick.

Meest gelezen