De rente met 50 of 75 basispunten verhogen: welke keuze zal de ECB maken bij de volgende rentevergadering?

Sommige bestuurders bij de Europese Centrale Bank (ECB) beginnen zich zorgen te maken over de impact van de renteverhogingen op de economie. Tijdens de jongste monetaire vergadering gingen er al stemmen op om de rente minder fors te verhogen, leren de notulen van die bijeenkomst.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in juli begonnen met de rente op te trekken. Sindsdien zijn de belangrijkste rentes met 200 basispunten gestegen. Bedoeling is om de torenhoge inflatie naar beneden te krijgen. Die ligt momenteel ver boven de doelstelling van de monetaire instelling.

In het nieuws: De centrale bank heeft de notulen van de jongste rentevergadering gepubliceerd.

  • Uit die notulen blijkt dat enkele bestuursleden een verhoging met 50 basispunten hebben bepleit. Zij vrezen dat het verstrakkende geldbeleid almaar meer druk zet op de economische activiteit.
  • De ECB besliste uiteindelijk om de rente voor de tweede keer op rij met 75 basispunten te verhogen omdat "dat in lijn lag met de verwachtingen van de markt."
  • Volgens de ECB zal een milde recessie o
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer