Duitsland wil overwinsten producenten schone energie voor 90 procent wegbelasten

Duitsland richt zijn pijlen op de overwinsten die de producenten van schone energie realiseren. In een wetsvoorstel, dat het persagentschap Bloomberg kon inkijken, staat er dat onze oosterburen 90 procent van die winsten willen afromen.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese ministers hebben in september een akkoord gesloten over een overwinstbelasting voor de energiebedrijven. Die boeken door de fors opgelopen energieprijzen forse winsten. Concreet krijgen de Europese lidstaten de toelating om de overwinsten van alle niet-gasgestookte centrales tussen 1 december tot 30 juni weg te belasten.

In het nieuws: Bloomberg meldt dat Duitsland een wetsvoorstel klaar heeft om alle overwinsten – boven 130 euro per megawattuur – van producenten van groene energie voor 90 procent te belasten. Ook andere elektriciteitsproducenten zullen een overwinstbelasting moeten betalen. Daarvoor wordt gekeken naar de brandstof die ze gebruiken.

  • Voor de bruinkoolcentrales worden alle winsten boven 52 euro per megawattuur extra belast.
  • Bij de oliecentrales kiest Duitsland voor een overwinstbelasting op alle winsten boven 28 euro per megawattuur.
  • De maatregelen gelden voor 10 maanden, met terugwerkende kracht tot begin september 2022. Die lopen dus eind juni af, maar kunnen verlengd worden tot eind 2024.

Opvallend: Net zoals België kiest Duitsland voor een plafond dat lager ligt dan het advies van Europa (180 euro per megawattuur). Ons land wil alle winsten boven 130 euro per megawattuur wegbelasten.

Financiering pakket steunmaatregelen

De details: De overwinstbelasting moet Duitsland helpen om een pakket aan steunmaatregelen ten belope van 54 miljard euro te financieren.

  • Het land gaat de gasprijzen voor gezinnen beperken tot 12 cent per kilowattuur voor 80 procent van het verbruik, op basis van het verbruik van vorig jaar.
  • Voor industriële verbruikers wordt 70 procent van het gasverbruik gesubsidieerd.
  • De elektriciteitsprijzen worden dan weer beperkt tot 40 cent per kilowattuur.
  • Het pakket maatregelen treedt pas op 1 maart in werking, maar de financiële tegemoetkomingen zullen met terugwerkende kracht ook worden betaald voor januari en februari.

(as)

Meer