kinderopvang

Baby van elf maanden zwaargewond bij onthaalouder

Themabeeld: dit is niet de crèche waarvan sprake in het artikel. ©  Elke Pannier

Een kind is donderdagnamiddag zwaargewond geraakt bij een onthaalouder in Malle. De opvang is tijdelijk geschorst, in afwachting van de resultaten van het onderzoek.

Veerle Beel

Er is nog veel onduidelijk over wat er precies gebeurd is. Feit is dat de onthaalmoeder de spoedhulp heeft gebeld, en dat ze het kind aan het reanimeren was toen de ziekenwagen ter plaatse kwam. Donderdagavond waren ouders en kind nog altijd in het ziekenhuis. De onthaalouder behoort tot de organisatie Ferm. Haar opvang werd meteen gesloten.

Ze werd ook tijdelijk geschorst door het agentschap Opgroeien. ‘De vrouw is er zelf heel hard van aangedaan en kan nu uiteraard geen kinderen opvangen’, zegt woordvoerster Caroline Audoor van Ferm. ‘Wij hebben de andere ouders op de hoogte gebracht en ook Opgroeien verwittigd, zoals het hoort. Ons lijkt het op dit moment om een ongeval te gaan.’

‘De feiten zijn zeer, zeer ernstig’, zegt Nele Wouters, woordvoerster van Opgroeien. ‘Het gaat over een ernstig letsel. Maar we weten op dit moment nog niet wat er exact is gebeurd. Dat moet nog worden onderzocht. Meer kan ik er niet over zeggen.’

Deze maand alleen zijn er acht kinderdagverblijven tijdelijk geschorst. Zeven daarvan kregen dat verdict deze week te horen. Onder hen nog een onthaalouder, uit Machelen. En voor het overige vijf kinderopvanglocaties van dezelfde uitbater, die alle de naam Mippie en Moppie dragen, met telkens een ander cijfer achter.

Einde verhaal

Vandaag viel ook definitief het doek over zes kinderdagverblijven van de organisatie Neokids. Het betreft De Vrienden van Dory in Antwerpen, Bambi in Overijse, Babystories in Dilbeek, Dumbo’s Kids in Hoeilaart, Biokids in Kraainem en Totoche in Zaventem.

‘Dit is het eindpunt van een lang traject met Opgroeien, om structurele tekorten weg te werken’, zegt Wouters. ‘Het betreft een groep van crèches die de kaart van de Montessori-aanpak trok, en daar ook mee uitpakte. Er gebeurden naar ons weten geen schendingen van de fysieke of psychische integriteit van de kinderen. Maar ze waren niet in orde met hun registraties van personeel en van de kinderen die er kwamen. Dat lijkt minder belangrijk, maar zo krijgen we totaal geen zicht op hoe ze werken. Er doken recent ook financiële problemen op, en volgens onze informatie waren vier van die vijf kinderdagverblijven daardoor al vanzelf gesloten. Neokids had ook kinderdagverblijven in het Franstalig landsdeel. Onze Franstalige tegenhanger ONE heeft die onlangs ook gesloten.’

125 dossiers per ‘klantbeheerder’

Het gaat hard bij Opgroeien. Vorige vrijdag nam Katrien Verhegge ontslag als leidend ambtenaar. Ze ruimde baan voor Bruno Vanobbergen, de voormalige kinderrechtencommissaris, die tijdelijk de functie overneemt. Hij was eerder al aangetrokken om het onderdeel Jeugdhulp te leiden.

Minister Hilde Crevits (CD&V) legt morgen, vrijdag, een plan voor in de Vlaamse regering om 27 extra mensen aan te werven voor de dienst binnen Opgroeien die de crèches en onthaalouders van dichtbij moet opvolgen. Dat plan kreeg eerder deze week felle kritiek van oppositiepartij Groen, omdat Opgroeien minstens 45 extra mensen vroeg. Daarmee wilden ze de werklast per ‘klantbeheerder’ terugdringen tot minder dan 100 dossiers. Nu moeten ze er meer dan 250 opvolgen. Met het plan-Crevits zullen het er nog 125 zijn.