Tabaksautomaten binnenkort overal verboden, behalve in supermarkten

Sigarettenautomaten zijn binnenkort overal verboden, behalve in supermarkten. Dat staat in een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat de plenaire vergadering van de Kamer donderdag heeft goedgekeurd. De automaten verdwijnen binnenkort dus uit de horeca, al heeft de sector nog even tijd om de toestellen te verwijderen. Het verbod treedt in werking 12 maanden na de publicatie in het Staatsblad, vermoedelijk ergens in 2024.

Het ontwerp is een nieuwe stap in de strijd tegen tabak, nadat de voorbije jaren ook al de regels op tabaksreclame werden verstrengd. Door automaten te verbieden, moeten tabaksproducten minder vlot beschikbaar worden en wordt het ook eenvoudiger om het verbod om tabak aan minderjarigen te verkopen te handhaven. 

De toestellen staan immers vaak op plaatsen die 's nachts worden bezocht, geregeld ook door jongeren. In principe bestaan er 'age coins' die moeten voorkomen dat min-achttienjarigen sigaretten uit een automaat kopen, maar minderjarigen blijken daar vlot aan te geraken.

Supermarkten

In supermarkten mogen de automaten wel blijven, omdat ze er quasi volledig uit het zicht van de consument zijn gehaald. De automaten verbieden zou er net toe kunnen leiden dat de tabak weer zichtbaar aan de kassa wordt verkocht, is de redenering. Bovendien is er leeftijdscontrole mogelijk aan de kassa.   

Het verbod treedt in werking 12 maanden na de publicatie in het Staatsblad, vermoedelijk ergens in 2024. De sector krijgt dus nog even de tijd om de toestellen te verwijderen.

Meest gelezen