©  AFP

Lily-Rose Depp (23) reageert voor het eerst op het proces van haar beroemde vader, maar wil haar carrière vooral niet gelinkt zien aan hem

Voor het eerst heeft Lily-Rose Depp (23) zich uitgesproken over wat wellicht het meest besproken proces van het afgelopen jaar is geweest, namelijk dat van haar eigen vader en zijn ex-vrouw Amber Heard. “Maar ik ben hier niet om voor iemand anders verantwoording af te leggen”, klinkt het in het decembernummer van ‘Elle’.

Eline VandeGehuchte

LEES OOK. “Johnny Depp dan toch niet in ‘Pirates of the Caribbean 6’”, maar wel op Graspop

Nachtclubs, cocaïne, stiletto’s en bikini’s in miniatuur. De trailer van de nieuwe HBO-serie The idol belooft weinig fatsoen. Het is Lily-Rose Depp die de hoofdrol vertolkt en in de huid kruipt van een popzangeres die hits moet scoren. Dat terwijl ze overal gevolgd wordt door paparazzi en een relatie begint met een dubieuze nachtclubeigenaar die ook een geheime sekte leidt. Drama verzekerd. De uiterlijke metamorfose die ze onderging voor de serie was ver van de grootste uitdaging, vertelt de actrice die in december op de cover staat van Elle. “Het ging meer om begrijpen hoe eenzaam je je kan voelen, zelfs wanneer iedereen naar jou kijkt.”

©  AFP

Gedefinieerd door mannen

Het is moeilijk om bij zo’n uitspraak niet te denken aan haar voormalige stiefmoeder, Amber Heard, die het proces tegen Johnny Depp verloor en zich naar eigen zeggen aan de schandpaal genageld voelde. Ook haar vader zag zijn persoonlijke leven, tot in de intiemste details, tegen wil en dank uitgesmeerd. Krantenkoppen die een dochter vermoedelijk niet wil lezen, laat staan zich over wil uitspreken.

Lily-Rose liet er zich tot nog toe ook geen enkele keer tot verleiden. In het uitgebreide interview met Elle doet ze het dan toch, één keer. “Ik heb recht op mijn eigen geheime tuin van gedachten” zegt ze. “En ik denk niet dat ik hier ben om voor iemand anders verantwoording af te leggen. Ik heb het gevoel dat ik tijdens een groot deel van mijn carrière gedefinieerd ben aan de hand van de mannen in mijn leven, of het nu om mijn familie gaat of om mijn vriendjes.” Daar heeft ze genoeg van. “Ik ben klaar om gedefinieerd te worden aan de hand van de dingen die ik zelf neerzet.”

Zoals haar rol in The idol, geschreven door Abel Tesfaye van The Weeknd en Sam Levinson, maker van de succesreeks Euphoria. Of de twee nieuwe filmprojecten die ze in het verschiet heeft: in The governesses staat Depp naast de bekroonde actrices HoYeon Jung (Squid Game) en Renate Reinsve (The worst person in the world) en in de remake Nosferatu tegenover Bill Skarsgård.

Chanel

Zelf hecht Lily-Rose veel belang aan privacy. En aan het onderscheid tussen het “echte leven” en het publieke. “Er zijn twee realiteiten. Bij mijn vrienden ben ik een open boek, dat is anders dan mijn meer gereserveerde, publieke zelf.” Een kunst die ze leerde van die andere beroemde persoon in haar leven, haar moeder: zangeres en actrice Vanessa Paradis. “Zowel voor mijn broer als mezelf was het echt cool om te zien dat mama de meest troostende en liefdevolle persoon was en tegelijkertijd zo’n vol leven kon leiden. We zagen haar het podium opstappen en zingen voor duizenden mensen, en toch altijd de connectie behouden met zichzelf.”

Lily-Rose is niet terug te vinden op Twitter. Een bewuste keuze, omdat ze niet het gevoel heeft dat “ze daar iets wil zeggen dat ze niet via haar werk kan vertellen”. Ook op Instagram is ze, in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten, eerder stil. Wel deelt ze er trailers van haar acteerwerk of foto’s met een tas van Chanel. Sinds haar zestiende is ze model bij het modemerk en intussen is ze ook ambassadeur. Op belangrijke events verschijnt ze steevast in een look van Chanel.

Lily-Rose Depp en Karl Lagerfeld tijdens de ‘Chanel Haute Couture’-show in 2017 ©  AP

Kibbelen

In de kalmte voor de storm die The idol binnen enkele maanden met zich meebrengt, vindt de actrice geluk en rust in het huiselijke. Ze kibbelt met haar jongere broer, leest boeken – “Ik voel me raar als ik geen boek bij heb” – en zorgt voor haar kat. Een levensstijl die ver weg staat van de glamoureuze popster die ze neerzet in de nieuwe HBO-reeks. “Zelf ben ik niet geïnteresseerd in het uitdagen of provoceren van anderen, maar ik denk wel dat The idol een onbevreesde reeks is. Ik ben heel enthousiast en trots dat ik erin kon duiken.”

Lily-Rose Depp op de cover van Elle