Radio2

Spontane staking bij De Lijn in Oost-Vlaanderen na agressie is opgeschort, de hinder verdwijnt geleidelijk

Er is geen staking meer bij chauffeurs van De Lijn in Oost-Vlaanderen. Een heel aantal had vanochtend het werk neergelegd na een geval van agressie. Een buschauffeur had gisteren een kopstoot gekregen van twee reizigers aan Gent-Dampoort. De daders zijn intussen opgepakt. De getroffen chauffeur is tot maandag werkonbekwaam. De staking is nu opgeschort, alleen in Aalst en Sint-Niklaas zou de hinder maar geleidelijk verdwijnen.

Na een ernstig geval van agressie donderdag aan de Gentse Dampoort, was een aantal chauffeurs vanochtend een spontane staking begonnen. In de stelplaatsen in Gentbrugge en Destelbergen beslisten ze om niet aan de slag te gaan, zo meldde de christelijke vakbond ACV Openbare Diensten. "Gisteren heeft zich kort na de middag effectief een incident voorgedaan", zegt woordvoerder Frederik Wittock van De Lijn. "Twee reizigers hebben een kopstoot uitgedeeld aan een chauffeur van ons. Die is nu werkonbekwaam tot maandag."

Grootste hinder in Sint-Niklaas en Gent

Door de staking was er zeker tot na de ochtendspits hinder in de hele provincie Oost-Vlaanderen. "In centrumsteden als Gent en Sint-Niklaas was de hinder vanochtend het grootst", zegt Wittock van De Lijn. "Daar hadden 7 van de 8 chauffeurs het werk vanochtend neergelegd."

"In Gent reden in de loop van de voormiddag enkele bussen weer uit", zegt Bart Reyns van de christelijke vakbond ACV. "Maar intussen is dat dus ook het geval in Sint-Niklaas en Aalst. Daar hebben de meeste bussen wel gereden tijdens de ochtendspits, maar hadden chauffeurs beslist om terug binnen te rijden."

Zowel de Vlaamse regering als de directie lijken niet in staat om een oplossing te vinden voor de groter wordende geweldepidemie

Bart Reyns van ACV

Begin deze week voerden de vakbonden van De Lijn aan de stations van Brugge en Kortrijk nog actie om de reizigers te sensibiliseren over "de toenemende agressie naar chauffeurs, bedienden en controleurs bij De Lijn." Aanleiding was een geval van agressie vorige week op een bus in Brugge, waar een man de chauffeur had aangevallen.

"Door de ernstige feiten vorige week in Brugge was er deze week nog een debat in het Vlaams Parlement over veiligheid bij De Lijn. Minister Peeters kondigde daar vol trots de komst van afsluitbare stuurposten aan, maar toch werden vooral de schouders opgehaald. Er gaat maar weinig daadkracht uit van de Vlaamse regering. Zowel de minister als het management van De Lijn blijken niet in staat met antwoorden te komen voor de steeds groter wordende geweldepidemie", besluit Reyns.

Meest gelezen