Foto ter illustratie
(c) Copyright 2022, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Jager schiet everzwijn dood dat twee mensen aanviel in Maaseik

In Maaseik is een everzwijn doodgeschoten door een jager, nadat het dier gisteren twee mensen aangevallen had. In de namiddag werd een loper aangevallen en 's avonds werd een man aan het voetbalveld van Waterloos-Voorshoven verwond door hetzelfde dier. Het bleek om een tam everzwijn te gaan. 

Bij het eerste incident werd de loper licht gewond. De man aan het voetbalveld had een zware wonde aan zijn been en werd naar het ziekenhuis gebracht, en is intussen geopereerd. Na de twee incidenten werd het everzwijn doodgeschoten door een jager: "De dreiging moest weg zijn, anders moesten we de mensen waarschuwen dat ze niet in de bossen van Neeroeteren mochten gaan wandelen", zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld). "Dus ik denk dat het goed is dat het dier verwijderd is uit de samenleving, hoe jammer het ook is voor de eigenaar. Bij een hond wordt dat soms ook beslist, als die een bedreiging vormt voor de samenleving. Ik denk dat dit hetzelfde verhaal is."

Ik denk dat het goed is dat dit dier verwijderd is uit de samenleving

Burgemeester Johan Tollenaere

De vraag is of je zomaar op die plek een everzwijn kan doodschieten. "Het gebied naast het voetbalveld is jachtgebied", zegt de burgemeester. "En de jacht op everzwijnen is omwille van de hinder in onze regio permanent, er is dus geen afgebakend seizoen. Everzwijnen mogen dus afgeschoten worden als een jager dat op een veilige manier kan doen." Ook Geert Van den Bosch van jagersvereniging Hubertus bevestigt dat: "Als er een probleemsituatie is, dan wordt er gekeken naar jagers omdat ze kennis van zaken hebben en in het bezit zijn van een vuurwapen. Zij bekijken dan of het kan, en in dit geval lijkt er wel voldaan aan de wettelijke voorwaarden."

Tam everzwijn

Het blijkt om een everzwijn te gaan dat thuis gehouden werd, dat ontsnapt is en dus ook mensen benadert.  "Dat zijn beesten van 100 kg en meer, die een enorme kracht hebben en ook gevaarlijk kunnen zijn", gaat de burgemeester verder. "Als die dan in de bossen terechtkomt, kan het misgaan."

Meest gelezen