Merkel en Poetin in 2021.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig Duits bondskanselier Merkel over oorlog in Oekraïne: "Ik had niet meer de macht om Poetin te beïnvloeden"

De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel verdedigt in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel haar houding tegenover Rusland in de maanden voor de invasie van Oekraïne eind februari. "Ik had gewoon de macht niet meer om Poetin te beïnvloeden", zegt Merkel, die eind vorig jaar aftrad en opgevolgd werd door Olaf Scholz.

Angela Merkel onderhield in haar 16-jarige carrière als Duits bondskanselier goede banden met de Russische president Vladimir Poetin, maar dat kon niet beletten dat Rusland begin dit jaar Oekraïne binnenviel.

In de laatste maanden van haar regeerperiode probeerde ze naar eigen zeggen nog wel, maar het was overduidelijk dat ze niet meer de politieke macht had om Poetin te beïnvloeden, zegt ze in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel.

Iedereen wist het: in de herfst is ze weg

Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel

In augustus vorig jaar bracht ze een laatste bezoek aan Moskou. "Maar het gevoel was zeer duidelijk: wat politieke macht betreft, was ik klaar. Iedereen wist het gewoon, in de herfst zal ze weg zijn." En voor Poetin telt enkel macht, voegt ze eraan toe.

Een duidelijke aanwijzing was volgens Merkel dat tijdens haar laatste gesprek met Poetin in Moskou ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aanwezig was. Eerdere gesprekken tussen de twee staatshoofden waren altijd onder vier ogen.

Beluister een gesprek met VRT NWS-journalist en Duitslandkenner Jeroen Reygaert in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Geen vooruitgang meer

Verschillende Europese leiders, onder wie Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, kregen het verwijt dat ze te weinig ondernomen hadden om Poetin op andere gedachten te brengen. Maar Merkel wijt dat dus aan het einde van haar ambtstermijn.

Ze zegt wel dat ze er door haar houding tijdens de Minsk-vredesgesprekken voor gezorgd heeft dat Oekraïne tijd heeft kunnen kopen om zich beter te verdedigen tegen het Russische leger. Tijdens die gesprekken werd een staakt-het-vuren afgesproken na de annexatie van de Krim en de gevechten in de Donbas in 2014. 

In het interview zegt Merkel ook dat ze geen spijt heeft dat ze in december de stok doorgegeven heeft aan Olaf Scholz. Ze voelde toen aan dat haar regering geen vooruitgang meer kon boeken in verschillende internationale dossiers, zoals Oekraïne, maar ook de conflicten in Moldavië, Georgië, Syrië en Libië. Allemaal conflicten waarin Rusland een rol speelt.

Enkele onderonsjes van Angela Merkel en Vladimir Poetin in de voorbije decennia:

Merkel en Poetin in 2002. Toen was Merkel nog geen bondskanselier, maar partijleider van de CDU.
Merkel op bezoek bij Poetin in 2007. Poetin liet zijn grote labrador Koni binnen terwijl hij heel goed wist dat ze doodsbang is voor honden. Ze gaf amper een krimp tegenover een grijnzende Poetin.
AP2007
Merkel en Poetin in 2018, tijdens een top in Istanbul over het conflict in Syrië.

Meest gelezen