Direct naar artikelinhoud
NieuwsKinderopvang

‘Medisch probleem’ bij 11 maanden oude baby: ‘Onthaalouder reageerde net heel professioneel’

Illustratiebeeld.Beeld Tessa Kraan

Het Antwerpse parket gaat niet uit van strafbare feiten in de kinderopvang in Malle waarbij een 11 maanden oude baby gisteren in kritieke toestand werd afgevoerd. De onthaalouder treft bovendien geen enkele schuld, zo blijkt. Toen het kindje niet meer ademde, heeft de onthaalouder ‘op professionele wijze reanimatie toegepast’.

Het Agentschap Opgroeien besliste gisteren de vergunning van een onthaalouder te schorsen, deze keer in Malle. Aanleiding was het feit dat een kind van elf maanden oud ernstig gewond was geraakt bij een ongeval eerder op de dag. De schorsing leek het zoveelste incident op rij in de Vlaamse kinderopvang, maar daar blijkt nu geen enkele sprake van, verduidelijkt het parket van Antwerpen in een mededeling.

Volgens het parket is er geen enkele sprake van strafbare feiten, integendeel. “De onthaalouder heeft net heel adequaat en heel scherp gereageerd.” Het kindje, dat nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, werd bij de onthaalouder getroffen door een medisch probleem toen het lag te slapen. Toen de onthaalouder vaststelde dat de baby niet meer ademde, “heeft ze meteen op professionele wijze reanimatie toegepast”. Ook de hulpdiensten werden meteen verwittigd.

Ook de burgemeester van Malle, Sanne Van Looy (N-VA), bevestigde gisteren dat het kind ziek was geworden. “De onthaalouder, die een zeer goede reputatie heeft, heeft het kindje te slapen gelegd”, vertelde ze. “Maar toen ze even later weer ging kijken, stelde ze vast dat er iets mis was. Het kindje ademde niet meer.”

“De hulpdiensten hebben de onthaalouder zelfs nog gefeliciteerd met haar aanpak”, aldus Van Looy nog. “Er had niet beter gehandeld kunnen worden.”

In shock

De bewuste kinderopvang werd gesloten. “We hebben de onthaalouder die kans gegeven”, zegt Caroline Audoor van koepelorganisatie FERM, waar de bewuste onthaalouder bij aangesloten is. “Door de shock is zij momenteel niet in staat om nog kinderen op te vangen. Haar verantwoordelijke heeft ook beslist om haar minstens een maand lang op non-actief te zetten. Andere ouders zijn op de hoogte gebracht zodat er voor hen een alternatieve opvang gezocht kan worden.”

De opvang werd ook met onmiddellijke ingang geschorst door het Agentschap Opgroeien. “Uit voorzorg hebben wij een schorsing met onmiddellijke ingang uitgesproken”, bevestigt Nele Wouters van het Agentschap Opgroeien. “FERM had deze onthaalouder vandaag (donderdag, red.) al op non-actief gezet. Het is een ernstig incident, in eerste instantie voor de ouders. Nu is het belangrijk dat we uitzoeken wat er precies gebeurd is.”

Vergunning opgeheven

Gisteren heeft het agentschap Opgroeien wel nog de vergunning opgeheven van zes vestigingen van de groep NeoKids, in Antwerpen, Overijse, Dilbeek, Hoeilaart, Kraainem en Zaventem.

Bij NeoKids liep al een lang traject van opvolging na de vaststelling van structurele problemen en financiële moeilijkheden. De groep is er volgens het agentschap Opgroeien niet in geslaagd om de problemen weg te werken. Daarom wordt de vergunning ingetrokken.

Omdat er geen sprake is van acuut gevaar, mogen de vestigingen wel nog open blijven tot 4 december, zodat de ouders de kans krijgen om een alternatief te zoeken.