Was arrestatie bekende voetballer in Iran waarschuwing voor WK-ploeg in Qatar? Spelers zingen volkslied nu wél mee

Op het WK voetbal in Qatar heeft de ploeg uit Iran het volkslied wél gezongen voor de wedstrijd tegen Wales, in tegenstelling tot voor de openingswedstrijd tegen Engeland toen het elftal de lippen stijf opeen hield. Toeval of niet: in hun thuisland is een bekende voetballer opgepakt vanwege zijn steun aan de protesten. Volgens waarnemers was dat een waarschuwing voor de WK-ploeg.

Eerder deze week weigerde het Iraanse elftal het volkslied te zingen voor de openingsmatch tegen Engeland op het WK voetbal in Qatar. Alles wijst erop dat de ploeg dat deed als protest tegen het Iraanse regime. De Iraanse staatstelevisie onderbrak de uitzending tijdens het volkslied.

In Iran vinden al sinds midden september aanhoudende protesten plaats, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze door de politie opgepakt was voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften. Tegen de manifestanten wordt hard opgetreden: volgens mensenrechtenorganisaties kwamen al meer dan 445 mensen om het leven.

Opvallend: voor het begin van de tweede wedstrijd van Iran vandaag tegen Wales, zong het elftal het volkslied wél mee. Volgens waarnemers heeft dat mogelijk te maken met de arrestatie van de bekende voetballer Voria Ghafuri in Iran gisteren. Dat zou dan een waarschuwing zijn geweest voor de WK-ploeg in Qatar om duidelijk te maken dat het stille protest van de openingswedstrijd niet voor herhaling vatbaar was.

Hoe dan ook dreigen mogelijk gevolgen voor de spelers van Iran eens ze weer thuis zijn. Daar werd al gespeculeerd over mogelijke schorsingen indien de spelers opnieuw zouden zwijgen tijdens het volkslied.

BEKIJK - Het Iraanse elftal zong vandaag, in tegenstelling tot maandag, wel het volkslied:

Videospeler inladen...

"Vrouw, leven, vrijheid"

Sowieso overschaduwen de protesten in Iran het WK in Qatar. Tijdens de beide wedstrijden die het Iraanse team tot nog toe heeft gespeeld, was boegeroep te horen in de tribunes en zwaaiden supporters met vlaggen en borden ter steun van de protesten in Iran. 

Buiten het stadion hebben supporters die het Iraanse regime steunen tegenstanders dan weer lastiggevallen voor de wedstrijd tegen Wales. Ze namen Iraanse vlaggen van voor de revolutie in beslag van supporters die het stadion binnenkwamen. Ze schreeuwden ook beledigingen naar mensen die T-shirts droegen waarop "Vrouw, leven, vrijheid" geschreven staat. Dat is de slogan van de protestbeweging in Iran.

Vrouwelijke supporters die interviews gaven aan buitenlandse media over de protesten, werden gefilmd en omsingeld door voorstanders van het Iraanse regime met nationale vlaggen.

Meest gelezen