Shcherbak Alexander/Tass/ABACA

Vladimir Poetin tegen moeders van militairen in Oekraïne: "We delen jullie pijn, maar geloof niet alles op tv en internet"

De Russische president Poetin heeft een vijftiental moeders van in Oekraïne vechtende militairen ontmoet. Poetin droeg hen op om niet alles te geloven wat op tv en internet wordt gezegd. Tegelijk verzekerde hij hen dat ze niet door de overheid vergeten zullen worden. "We delen jullie pijn." Op de ontmoeting komt heel wat kritiek: waren het echt gewone vrouwen of waren ze nauwkeurig uitgekozen? Met andere woorden, was het de zoveelste Poetin-show?

Geen enkele moeder of vrouw ziet haar zoon of man graag sneuvelen in een oorlog, ook niet de honderdduizenden Russische vrouwen wier zoon of man aan het front in Oekraïne vecht. In een poging om die onrust wat weg te nemen, had de Russische president Vladimir Poetin vandaag een gesprek met verschillende moeders van Russische militairen in Oekraïne.

Poetin droeg hen onder meer op om niet alles te geloven wat op tv en internet verteld wordt. "Niet alles op tv kan geloofd worden, er is veel fake nieuws. Internet staat vol misleiding en leugens, niets kan er vertrouwd worden", was zijn boodschap.

De ontmoeting tussen Poetin en de moeders werd opgenomen en later uitgezonden op televisie. Op de beelden is te zien hoe Poetin rond een tafel zit met 17 vrouwen, met voor hen thee, cakejes en schaaltjes met rood fruit.

BEKIJK - President Poetin spreekt met de moeders van soldaten aan het front: "We delen jullie pijn, maar geloof niet alles op tv en internet"

Videospeler inladen...

De Russische president verzekerde de vrouwen wel dat de overheid hen niet zal vergeten. Hij zei ook dat "ik persoonlijk en het hele leiderschap van het land de pijn delen" van vrouwen die een man of zoon zijn verloren in de oorlog. "We begrijpen dat niets de pijn een zoon te verliezen kan vervangen."

Poetin herinnerde de vrouwen eraan dat het zondag Moederdag is in Rusland. "Dat is geen pretentieuze, luidruchtige feestdag, maar een speciale, belangrijke dag", zei de president. De dag "benadrukt de houding tegenover alle moeders in ons land: respect, eerbied en aanbidding". "Maar ik begrijp perfect dat die dag voor jullie en voor alle moeders in Rusland, wier zonen in de oorlogszone zijn, niet echt feestelijk is, maar veeleer verbonden is aan gevoelens van angst en ongerustheid. Want voor een moeder blijft haar zoon, hoe oud hij ook is, altijd een jongen, een kind."

Gissen naar aantal doden

Hoeveel Russische militairen al gesneuveld zijn in Oekraïne, is moeilijk te zeggen. Rusland communiceert er nauwelijks over. De laatste officiële Russische verklaring daarover dateert van september, minister van Defensie Sergej Sjojgoe had het toen over 5.937 omgekomen Russische militairen.

Westerse regeringen schatten het aantal Russische doden veel hoger in. De topman van het Amerikaanse leger had het twee weken geleden nog over 100.000 gedode of gewonde Russische en 100.000 gedode of gewonde Oekraïense militairen, de hoogste westerse schatting tot nog toe.

Zoveelste Poetin-show?

Op de beelden die zijn vrijgegeven, komt overigens alleen Poetin aan het woord. De boodschap van de vrouwen aan hem, kregen we (nog) niet te zien. Op de ontmoeting komt ook heel wat kritiek. Onder meer de Raad van Moeders en Echtgenotes klaagt aan dat de vrouwen die Poetin heeft ontmoet vrouwen zijn die vooraf goedgekeurd zijn en "in zijn zak zitten". "Heb je de moed om met echte vrouwen te praten die vanuit verschillende steden naar hier zijn gekomen om je te ontmoeten? We wachten op je antwoord", zei Olga Tsoekanova, die aan het hoofd staat van de organisatie.

En ook op Twitter wordt gewag gemaakt van een ontmoeting die vooral Poetin goed uitkomt, met zogezegd gewone vrouwen, die dat echter niet zouden zijn. Zo beweert het in Polen gevestigde Wit-Russische medium Nexta TV dat sommige van die vrouwen Poetin al vaker hebben ontmoet en er vrouwen bij waren die voor organisaties werken die aan de overheid gelinkt worden. (Klik op onderstaande tweet voor meer uitleg.)

Meest gelezen