Dille & Kamille protesteert tegen Black Friday: medewerkers Hasselt houden winkel dicht en timmeren nestkastjes voor Natuurpunt

Dille & Kamille in Hasselt houdt de winkel op deze Black Friday dicht, uit protest tegen Black Friday. De keten vindt dat zo'n commerciële actie niet duurzaam is en overconsumptie in de hand werkt. De medewerkers van de vestiging in Hasselt hebben bij Natuurpunt in Kiewit samen vogelkastjes getimmerd.

Op Black Friday bieden heel wat winkels massaal specifieke kortingen aan. Maar Dille & Kamille doet daar dus bewust niet aan mee, vertelt Jerry Smet, de manager van Dille & Kamille in Hasselt: "De eerste winkel van Dille & Kamille is in 1974 gestart in Utrecht. In die tijd werd de markt overspoeld met plastic, elektrische apparaten en was er overconsumptie. Oprichter Freek Kamerling is dan een winkel gestart met zoveel mogelijk duurzame producten en zonder plastic of snoeren, geen elektrische apparaten dus. Zoveel jaren later in 2022 blijft dat DNA nog altijd gehandhaafd." 

Ieders mailbox wordt overspoeld met mails van bedrijven over Black Friday

Jerry Smet, vestigingsmanager Dille & Kamille Hasselt

“Black Friday is precies het tegenovergestelde van onze filosofie: kopen, kopen, kopen”, vindt Smet. "Onze mailbox wordt overspoeld met mails van bedrijven die ons ertoe willen aanzetten om te kopen, zonder dat we het misschien nodig hebben.” En zo blijven alle winkels van Dille & Kamille in België, Nederland en Duitsland vandaag dicht, net als de webshop, uit protest tegen Black Friday. 

Vrijwilligerswerk

Maar de medewerkers van Dille & Kamille in Hasselt liggen niet thuis in hun luie zetel. Ze doen vandaag vrijwilligerswerk bij Natuurpunt in Kiewit. Zo timmeren ze vandaag vogelkastjes voor de pimpelmees en de koolmees. "Het is een prachtige plek en het is mooi weer. We worden ook super goed ontvangen door de mensen van Natuurpunt, die ook veel leuke dingen vertellen over de vogels, het hout, de bomen en de plek. Het voelt als teambuilding, maar dan met een super goed doel."

Voor wie in Hasselt langs de winkel passeert is de protestactie ook erg zichtbaar: “De winkel is dicht", vertelt medewerkster Sarah Guennec. "Aan de buitenkant staat een heel mooie tekst, de binnenkant is dichtgeplakt met papier en alle lichten zijn ook uit.”, 

Meest gelezen