Ouders na nieuws over leraars die leerlingen vernederen, uitlachen en zelfs vastbinden: “Bijna in mijn koffie verslikt”

“Het rapport van het onderzoek is sinds donderdagavond in mijn bezit. Op basis daarvan zullen we in de raad van bestuur begin volgende week acties nemen”, zegt algemeen directeur Els Schockaert van Go! Scholengroep 19 Dender. © bsb

Ninove -

De Go! Scholengroep 19 Dender voert een intern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van leerkrachten tegenover enkele leerlingen met autisme in de Go! Middenschool in Ninove. De scholieren zouden vernederd, uitgelachen en zelfs vastgebonden zijn. Ook het parket zal nu de zaak onderzoeken.

Brent Saey

Op de Middenschool in Ninove zijn er speciale klasjes voor leerlingen van 12 en 13 jaar met een autismespectrumstoornis, maar ze worden er allesbehalve goed behandeld, zeggen leerkrachten van de school. Een groep van acht leraars vernedert de tieners in de klas. Het kwam ook al tot fysieke uitbarstingen.

Af en toe liep het volledig uit de hand: zo werd één leerling tijdens een woede-uitbarsting opgesloten in de klas op de eerste verdieping, waarna de jongen uit wanhoop uit het raam sprong. Een andere keer werd een jongere die ADHD had vastgebonden aan zijn stoel met ducttape. Er werd zelfs een foto van hem genomen, die gedeeld werd in een Whatsapp-groepje van de leraars.

Waarschuwing

Sommige leraars probeerden zich te verzetten tegen de groep, maar werden zo zelf het slachtoffer van pesterijen. Al in april vorig jaar stapte een leerkracht naar de directie. Er werd een coachingtraject gestart, en één leraar kreeg een waarschuwing, maar daar bleef het bij.

De directie van de scholengroep is een intern onderzoek gestart. “Al eind juni kregen we de melding binnen”, zegt Els Schockaert, algemeen directeur van de Go! Scholengroep 19 Dender. “Het gaat om de provocerende en denigrerende uitspraken en het beeldmateriaal uit de besloten Whatsappgroep van een zeer beperkte groep leerkrachten. We hebben daar toen meteen gevolg aan gegeven. Eén leerkracht werd preventief geschorst in het kader van het onderzoek dat afgelopen zomer is opgestart. Er werden leerkrachten, leerlingen en getuigen gehoord. Het is niet evident om op die manier als leraar te blijven functioneren. Daarom laat de regelgeving ons toe om preventief maatregelen te nemen. Het rapport van het onderzoek is sinds donderdagavond in mijn bezit. Op basis daarvan zullen we in de raad van bestuur begin volgende week acties nemen.”

Werking blijft gegarandeerd

Enkele ouders gingen vrijdagochtend verhaal halen bij het secretariaat van de Middenschool. “Ik verslikte mij deze ochtend bijna in mijn koffie. Ik heb nooit signalen gekregen dat er zulke praktijken zouden gebeuren”, reageert een van de ouders aan de schoolpoort. “Ik wil nu wel weten wat er aan de hand is. Deze school staat juist gekend om haar goede ­zorgen.”

De algemeen directeur vreest nu niet meteen voor een angstcultuur. “We moeten hier uit leren”, zegt Schockaert. “De leerlingen krijgen vandaag (vrijdag, red.) gewoon les en kunnen erover praten met hun leerkrachten. Bij eerdere meldingen bij de lokale schooldirectie is meteen actie ondernomen. Helaas is die nazorg niet voldoende bewaakt en opgevolgd, waardoor we nu in deze storm zijn beland. De meeste leerkrachten doen hun werk nog altijd zeer goed en willen dat ook blijven doen om het vertrouwen aan de ouders te kunnen blijven geven. De werking van de school blijft gegarandeerd. Momenteel zie ik geen aanleiding om nog andere leerkrachten te schorsen, al kunnen er in een latere fase wel nog bijkomende maatregelen genomen worden.”

“Dit is een jammere zaak, maar we gaan samen met de scholengroep op zoek naar een oplossing. De raad van bestuur van de scholengroep zal nu beslissen of bijkomend onderzoek nodig is en welke maatregelen ze eventueel zullen treffen”, zegt Nathalie Jennes, woordvoerder van het GO!. “Deze tuchtmaatregelen kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder schorsing of zelfs ontslag. Het blijft voorlopig afwachten wat de scholengroep beslist.”

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageerde dat hij de onderwijsinspectie op de hoogte zou brengen en heeft gevraagd om op te treden.

Ook gerechtelijk onderzoek

Ook het parket van Oost-Vlaanderen gaat de zaak onderzoeken en zegt dat “al het mogelijke gedaan zal worden om uit te klaren wat er op de school is gebeurd, en wie daarbij betrokken was.” Er volgen onderzoeksdaden. “Er zullen op korte termijn verhoren afgenomen worden. Momenteel zit het onderzoek nog in een opstartfase. Er moet nog veel informatie ingewonnen worden en verdere details kunnen nog niet gegeven worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen