Jenevermuseum in Hasselt bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd: “Speciaal jubileumjenever gemaakt”

Het Jenevermuseum in Hasselt bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd met een groot verjaardagsfeest. De stad verwacht 1200 feestvierders die elk worden getrakteerd op taart, borrels, muziek en animatie. Bovendien ontwikkelde de meester-stoker van het Jenevermuseum een exclusieve jubileumjenever: “Het is een jenever met een uitgesproken moutsmaak, afgewerkt met een jeneverbes.” 

Het feest, dat zaterdag plaatsvindt, werkt met tijdssloten van elk ongeveer een uur. In werkelijkheid zullen er dus vier feestjes georganiseerd worden, telkens voor 300 personen. In totaal klinken er 1200 feestvierders op veertig jaar Jenevermuseum en daar hoort natuurlijk taart, jenever en animatie bij.  “Het 40-jarig bestaan van het Jenevermuseum is zowel voor de Hasselaar als voor de stad een mijlpaal om te vieren. Het is een moment waarbij we stilstaan bij de afgelopen 40 jaar, maar vooral ook klinken op de toekomst en het bewaren van het jenevererfgoed voor de volgende generaties”, zegt Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum. 

We hebben het Jenevermuseum te danken aan jonge Hasselaren van toen. Door hen werd de stokerijsite beschermd erfgoed

Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum

Jenevererfgoed

Wat velen niet weten, is dat het jenevererfgoed is bewaard gebleven door enkele enthousiastelingen van de jaren 60. "Het had niet veel gescheeld of hier had een serviceflat gestaan in plaats van een museum”, zegt Jacobs. “We hebben het Jenevermuseum te danken aan jonge Hasselaren van toen. Door hen werd de stokerijsite beschermd erfgoed. Daar werd later het museum gemaakt.” 

Jubileumjenever

Speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde Steven Reekmans, jeneverstoker van het museum, een exclusieve jubileumjenever. “Voor de verjaardag heb ik een atypische jenever gemaakt. Normaal drinken de Hasselaren het liefst zoete jenever met kruiden. Toch heb ik gekozen voor een moutwijnjenever. De meeste graanjenevers bevatten slechts een beperkt percentage aan moutwijn. Deze jenever heeft daarentegen een uitgesproken graan- en moutsmaak. De subtiele afwerking met een jeneverbes zorgt voor meer verfijning. Het is dus een unieke jeneverbeleving”, zegt Reekmans. Er werden slechts 200 flessen van de jubileumjenever uitgebracht. Die kan je vanaf zondag kopen in het museum.

Meest gelezen